Валежите от последните няколко дни забавиха развитието на овошките. Преди тях много от насажденията бяха стигнали до бял, дори червен бутон.

Кайсиите ще цъфнат с 20 дни по-рано

Кайсиите в Дунавската равнина бяха на път да цъфнат преждевременно. Това се случи, но само при ранните сортове, коментира за Агри.БГ председателят на Съюза на дунавските овощари, Николай Колев.

Експертът даде информация за актуалното състояние на овощните градини в региона и страната.

"Малко се забави развитието на овошките с това време, но като цяло вегетацията напредва. По-притеснително е, че се очаква застудяване и има голям риск от измръзване, ако това се случи.

 След кайсиите очакваме цъфтежа на прасковите, сливите, черешите, само дано няма екстреми метеорологични условия", надява се Колев.

Браншовият представител сподели, че ситуацията с развитието на овошките е еднаква във всички региони на страната. Няма данни за преждевременни или закъснели вегетационни процеси.

Отлагат срещата на Дунавските овощари

От друга страна, началникът на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана, Леночка Ангелова, изрази притеснение от застудяванията през второто деседневие на март.

"Прогнозираните стойности на минималните температури през месеца ще са до минус 8 градуса, преди всичко за планинската част. Те ще представляват опасност за напредналите в развитието си овощни култури, встъпили във фаза бутонизация и бъдещ цъфтеж", предупреди експертът пред БНР.

След спирането на дъждовете овощарите се подготвят за сезонното пръскане, особено при костилковите овошки. Важно е да се предотвратят евентуални болести, като къдравост при прасковата и нектарината, мана, кафяво гниене и други. 

Март е периодът, в който стопаните извършват агротехнологични дейности по овошките, правят и огледи за нанесени щети от животни или хора. Валежите от дъжд или сняг, както и застудяване с минусови температури сериозно биха възпрепятствали тези дейности.

Опасност за овошките в измамното време - какво да правите?

"През повечето дни от март прогнозираното динамично време с чести валежи ще възпрепятства провеждането на някои сезонни агротехнически мероприятия. По-подходящи условия за извършване на предцъфтежни растително защитни пръскания при овошките ще има през повечето дни от третото десетдневие", съобщи Леночка Ангелова.

През третото деседневие на март се очаква повишаване на температурите, а овощарите се надяват дотогава да няма поражения и измръзвания по овошките им.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какви опасности създават за овошките механичните увреждания?

Агропрогноза: Не се очакват критични температури за овошките

Агропрогноза: Какви валежи се очакват през март?