Кайсията в Силистренско и Русенско вече е във фаза "бял бутон"  - непосредствено преди разпукване.

Изложението "Дунавски овощари" събира над 50 фирми през март

Кайсията обичайно се развива по-рано от останалите овощни дървета, но тази година цъфтежът ѝ се очаква да настъпи с 20 дни по-рано. Това притеснява овощарите в региона, сподели пред Агри. БГ Николай Колев, регионален представител за областите Русе и Силистра на Съюза на дунавските овощари.

Кайсията сега е на "бял бутон", но с тези плюсови температури от над 20°C до няколко дни ще цъфне. В по-ниските места овошките са на "червен бутон" все още”, разказа овощарят.

Това, което притеснява стопаните на плодните дръвчета, не е ранният цъфтеж, а опасността от резки температурни спадове след настъпилото разпукване.

Николай Колев: “Цъфтежът ще мине, ще направи завръз при тази добра температура и при един евентуално повратен студ от минус 1°C  ядката в завръза тотално ще замръзне и абортира.”

Ако завръзът на овошката е на "червен бутон", температурата, до която може да издържи, преди да загине, е минус 7 °C, но при "бял бутон" и по-лекото застудяване може да е фатално.

Експертът твърди, че препаратите за забавяне на цъфтежа, които превантивно се използват от овощарите, не могат да забавят процеса повече от 2-3 дни.

Агропрогноза: Какви валежи се очакват през март?

При сегашните температури има абсолютна гаранция, че до 10 март кайсията ще е цъфнала.

В момента тече мартенската кампания по овошките - започват резитбата и пръсканията.

На 20 март ще се проведе изложението на "Дунавски овощари", на което ще присъства и министър Десислава Танева.

Овощарите очакват дискутирането на важни за тях теми: новата Обща селскостопанска политика (ОСП), схемите и мерките за подкрепа на овощарството, зелените плащания, възможностите за допълнително финансиране на сектора и новата противоградна защита.

Времето в Северозапада подлъга овошките

“Очакваме стартиране на противоградната защита тази година, защото последните години имахме изключително големи поражения от градушки в региона. Нашите стопанства са малки, концентрирани са на малка площ и при падане на една градушка, 100% от реколтата се унищожава", сподели Николай Колев.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кампания 2020: Нека кандидатстването започне сега

Овощарите и градинарите ще получат помощ за сертификат GLOBALG.A.P.

Сухо и меко време - има ли цикличност в глобалното затопляне?