Специална комисия от експерти извършва епизоотично проучване за начина на възникване на огнищата високо патогенна инфлуенца по птиците в Плевенско.

Зараза: Засилиха мерките срещу птичи грип във Врачанско заради случаите в Плевенско

Обобщаващите данни сочат, че до момента има регистрирани огнища на заболяванията в 4 птицевъдни обекта, намиращи се на територията на  бившия птицезавод в землището на град Славяново.

„Общо от заболяването са загинали и  умъртвени по хуманен начин са над 330 000 птици. Всички те са загробени на утвърдената за целта площадка. Спазени са всички изисквания за дезинфекция и подготовка на ямата за загробване. Извършена е дезинфекция на халетата в засегнатите птицеферми, на пътищата и подходите към тях и машините и съоръженията използвани при ликвидиране на огнищата. Извършвана е постоянна дезинфекция на превозните средства чрез дезинфекционни КПП-та“, заяви директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов.

Предстои през следващите дни да бъдат загробени и количествата фураж, които се намират във фермите. Д-р Йорданов обаче е категоричен, че е важно е да се спазват изискванията за отглеждане на птици на закрито в личните стопанства на територията на областта и съхраняване на закрито на фуража.

„С особена сила това важи за 9 –те селища в три и десеткилометровите зони около огнищата. Това са град Славяново и селата Коиловци, Мечка, Асеново, Новачене, Дебово, Бацова махала, Трънчовица и Тотлебен“, поясни д-р Иван Йорданов.

Няма регистрирани случаи на високо патогенна инфлуенца по птиците в личните стопанства. Ситуацията не налага да се унищожават птици, отглеждани в домашни условия, категоричен е още директорът на ОДБХ – Плевен.

Областната епизоотична комисия взе решение с цел ограничаване разпространението на заболяването високо патогенна инфлуенца по птиците в други общини да задължи кметовете на населените места спешно да организират и извършат  преброяване на птиците кокошови и водоплаващи и да съберат информация за броя на отглежданите в личните стопанства птици. ОДБХ-Плевен  организира и проведе пробонабиране на птиците, отглеждани в личните стопанства в три- и десеткилометровите зони около установените огнища на заболяването като при едновременно отглеждане на кокошки и водоплаващи птици ще се вземат проби от водоплаващите.