Ново огнище на птичи грип е установено в град Славяново, област Плевен, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Започна умъртвяването на птици в Славяново

Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците е регистрирана в обект за отглеждане на кокошки - бройлери на територията на града. Животновъдният обект е проверен заради другото огнище в Славяново, което беше и първото отчетено за годината у нас. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на заболелите и контактни птици, чиито брой е 55 хил., под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, отбелязват от БАБХ.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.

“Определените при първото огнище 3-километрова предпазна зона (град Славяново) и 10-километрова наблюдавана зона (село Мечка, село Коиловци в община Плевен; село Асеново, село Дебово, село Новачене, село Бацова махала в община Никопол; селоТрънчовица в община Левски и село Тотлебен в община Пордим) са в сила и за новото огнище”, уточняват от агенцията.

От Областната дирекция на БАБХ препоръчват на хората от този регион, които гледат кокошки, да ги затворят и да ги гледат на закрито. Към кметовете е отправено искане да имат информация кой и какви птици отглежда в селището.

„Във връзка с усложнената обстановка с Високопатогенната Инфлуенца А (грип) по птиците в Европа и липсата на приложима ваксина за заболяването със заповед на изпълнителния директор на БАБХ беше определено засилване на мерките за биосигурност и повишена бдителност за клинични прояви на заболяването в животновъдните обекти за отглеждане на птици в цялата страна”, обръщат внимание от БАБХ.