Повечето билки, които използваме в кухнята, са полезни и за кокошките. Независимо по какъв начин ще ги включите в храненето им, може значително да подобрите здравето им. Подобно на тревата и плевелите, билките са истински зелени лакомства за пернатите. Всяко едно от тях по свой избор ще изяде толкова, от колкото има нужда, информира hobbyfarms.com.

За хуманно отношение: 7 млн. лв. за свиневъди и птицевъди

Билките не са трудни за отглеждане. Много от тях се срещат в цялата страна. Обикновено не са придирчиви към почвените условия и не се нуждаят от много поливане или обгрижване.  

Лавандула

Листата и цветовете на лавандулата са любими на кокошките. Ароматът на това растение действа релаксиращо, подобрява циркулацията на кръвта и действа като инсектицид. Това го прави полезно за кокошките носачки и петлите. Може да го използвате за постелята.

Лавандулата обича суха почва и изобилие от слънце.

Мента

Може да използвате различните й разновидности. Всяка една от тях има приятен аромат, който освен това отблъсква гризачите. Добавете листа мента в кокошарника и ще подобрите здравето на пилетата. Известно е, че тази билка понижава телесната температура на хората и животните. Добавена към студена вода през лятото, тя помага на пернатите да се охладят.

Ментата освен това е лесна за отглеждане и се разпространява бързо. Препоръчваме ви да я засадите по периметъра на кокошарника, тъй като така ще създадете естествена бариера срещу мишки. Това растение има нужда от много светлина и обича дренираната почва.

Магданоз

Той е любим на кокошките. Те ще го изядат със стеблата, както си расте в градината. Магданозът е богат източник на полезни хранителни вещества, сред които витамини А, В, С, Е и К, както и калций, желязо, магнезий, селен и цинк. Той е полезен за кръвоносните съдове и стимулира снасянето на яйца. Добра идея е да добавете натрошени сухи листа магданоз към храната на кокошките.

Това растение има нужда от богата почва и много слънце. Постарайте се да не го преполивате.

Риган

Дълго време риганът представлява обект на интерес за птицевъдната индустрия поради своите естествени антибиотични свойства. Смята се, че той се бори с кокцидиозата, салмонелата, инфекциозния бронхит, птичия грип и Е. coli. Дали това е така, никой не може да ви каже със сигурност. И половината да е истина, си заслужава да включите ригана в менюто на кокошките. Те го харесват!

Риганът съдържа много витамини, сред които Е и К, а също така калций и антиоксиданти. Той укрепва имунната система и респираторното здраве.

Отглеждайте риган на слънчево място с добре дренирана почва.

Градински чай

Градинският чай е билка, която си заслужава да добавяте към фуража на пилетата. Той е богат на антиоксиданти и витамини и е предназначен за борба със салмонела и други заболявания. Градинският чай, както повечето други средиземноморски билки, расте най-добре в добре дренирана почва при обилно или частично слънце.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Какво предстои за птицевъдството през 2021 г.

Още над 6,3 млн. лева ще се дадат за хуманно отношение към свине и птици през 2020 г.

Десетки хиляди българи казаха "Не" на кокошки в клетки