Белите кокоши яйца не са нищо необичайно, но сините, зелените, розовите и тези с цвят на маслина са истинска находка. Да не говорим за кафявите, които са от шоколад. Когато избирате какви породи кокошки да отглеждате, помага да знаете, че тези пернати имат два основни типа тяло.

5 билки, които са полезни за пилетата

Тип А влага по-голямата част от приетите хранителни вещества в производството на яйца. Те са по-плодовити, но са по-нервни като темперамент в сравнение с Тип В. Кокошките от втория тип са по-спокойни. Те снасят яйца, но тъй като превръщат по-голямата част от храната в телесно тегло, те са по-малко производителни, информира изданието hobbyfarms.com.

Ако искате да добавите малко изненадващ елемент в селекцията на яйца, предлагаме ви да се запознаете с породите кокошки, които снасят цветни яйца.

Араукана
Ако кокошката снася сини яйца, по всяка вероятност в гените й има нещо от породата Араукана. Смята се, че тя е произлязла от Чили, но тази теза не е категорично доказана. Представилите на Араукана принадлежат към Тип В. Те са изключително спокойни и лесни за гледане.

Амераукана
Тази порода кокошки е по-разпространена в сравнение с предходната. Лесни са за отглеждане и също снасят сини яйца. Основната разлика с Араукана е наличието на опашка.

Араукана/Американа
Ако някой ви продава порода кокошки като Араукана/Американа, тогава имате работа с пернати, които американците наричат Easter Eggers. При тях няма стандарт, представляват нещо като смес от породи. Те са дружелюбни, умни и изключително уравновесени. Снасят яйца и през зимата. Яйцата им са едри и в различни цветове – синьо, зелено, розово, кафяво, маслинено зелено, кремаво и др.

Легбар
Това е още една порода кокошки, които снасят яйца със син цвят. Селектирани са във Великобритания и в гените си носят част от Араукана. Птиците са с тяло Тип А и са темпераментни.  

Маран
Ако искате кафяви яйца, то може да започнете да отглеждате кокошки от френската порода Маран. Те са спокойни, със средни размери и принадлежат към Тип В.

Според  запознати с характера на птиците породата Маран е една от най-дружелюбните. Отглеждайки тези кокошки, може да се надявате на тъмношоколадови яйца!  

Велсумер
С Тип В структура кокошките от порода Велсумер също ще ви зарадват с шоколадовокафяви на цвят яйца. Те снасят без проблем при всякакви климатични условия – и в студ, и в пек. Може да се определят като дружелюбни и интелигентни.

Пенедесенка
Тази испанска порода е известна в цял свят с това, че представителите й снасят красиви тъмнокафяви яйца. Пернатите са с тяло Тип А и винаги са нащрек. Няма да са сред първите, които ще се опитат да ви доближат до вас. Не обичат край тях да има бързи движения. Визуално ще ги разпознаете по „кралския гребен“.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ново огнище на птичи грип у нас

Започна умъртвяването на птици в Славяново

ДФЗ: Стартира прием на заявления за хуманно отношение към птици и свине