Какво би направил един фермер с огромна печалба от лотарията? Това е въпросът, който земеделски портал зададе на американските земеделци. Повечето от тях биха инвестирали в бизнеса си. Други – смело биха напуснали селското стопанство, информира Agrarheute.com, позовавайки се на анкета на Farm Progress.

От малка кравеферма до първата на Балканите кръгла доилна зала

Поводът за отправеното любопитно запитване идва от наскоро спечелените 1 млн. долара от американската лотария PowerBall-Jackpot.

Какво би направил един човек с толкова много пари? Когато въпросът е зададен на фермери, отговорите може да са неочаквани.  

Най-малко респонденти (6%) са отговорили, че ще ремонтират фермата и къщата. Следва купуване на ново оборудване за полето и конюшните – 10%. Нов трактор или по-добър комбайн определено е инвестиция, която си заслужава за много фермери.

Интересното е, че около 1/5 от анкетираните казват, че биха продали бизнеса си и/или ще се пенсионират. Напълно ги разбираме. С толкова пари малцина биха продължили да работят.

И все пак повече от 60% от анкетираните са на съвсем друга вълна. Те заявяват, че биха купили повече земя. За тях това е дългосрочна инвестиция и „най-доброто място да инвестирате добре парите си“.

Американските фермери наблюдават растящите цени на пазара на земеделска земя в САЩ с нарастваща загриженост, отбелязват организаторите на анкетата.

Заключението е, че някои земеделски производители имат по-скоро краткосрочни планове, когато други гледат далеч в бъдещето. Те знаят, следейки какво се случва на пазара на земеделска земя, че инвестирането в нея ще им даде възможност да се позиционират по-добре и да направят стопанствата си по-устойчиви.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фирми-милионери от субсидии през 2020 г.

Зърнените милиони

Боливудска звезда плати кредити за $560 000 на фермери