Преди година ви разказахме за фъстъкопроизводители от Садово, които искат да се обединят, за да могат да кандидатстват пред Европейската комисия за защитено географско указание. От лятото то е вече факт, стана ясно по време на Открит ден на фъстъка в Садово в края на септември.

Кризата с торовете 

Неговите членове наброяват около 60, като всеки е добре дошъл. Инициативата е подкрепена и от Института по растителни и генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ в Садово и „Семенарска къща Садово“ ООД, които са доказателство, че е възможно наука и бизнес да си сътрудничат успешно.

Те похващат общ проект с фокус върху селекцията и семепроизводството. На събитието стана ясно, че България е единствената европейска страна, в която се прави такава селекция. От нас семена купуват западноевропейски страни, като Португалия, Испания, Италия, Германия, Австрия, Швейцария, Франция. 

Учените и частната фирма ще подобряват заедно технологията за отглеждане и ще излязат на пазара с обща сортова листа, пише порталът Марица. Селектираните сортове са устойчиви на неприятели и податливи на механизирано бране. Вече се предлагат комбайни, които обаче са рентабилни при минимум 1000 дка, което не пречи няколко производители се обединят и да направят обща инвестиция.

За съжаление, площите у нас намаляват с всяка изминала година. Ако преди години културата се е отглеждала върху 200 000 дка, то сега те са редуцирани до едва 10 000 дка. По данни за Министерството на земеделието у нас всяка година се внасят близо 50 000 тона фъстъци, докато родното производство достига едва 4 000 тона.

Производителите от Садово са убедени, че протеиновата, високомаслена култура ще играе все по-голяма роля в сеитбооборота. Зелената част на растенията е идеална за фураж на животните, а от черупките се произвеждат пелети. Самите ядки се използват в сладкарската промишленост, както и за масло, олио, тахан.

Сдружението ще търси още начини за подпомагане на културата, не само като протеинова, както е сега. На фона на Зелената сделка фъстъците се оказват добра алтернатива за стопаните, за да отговорят на засилващите се изисквания.