През 80-те години на 20 век Никос Джаримагас е горд собственик на малка семейна животновъдна ферма в Нео Агионери, Гърция. Днес стопанството му служи за пример – то е технологично напреднало и произвежда мляко с високи качествени и количествени характеристики. В него е инсталирана и първата роботизирана кръгла доилна зала на Балканите, информира Ypaithros.gr.

Овцеферма има амбицията да отглежда 4000 бройки

"Занимавам се с животновъдство от над 30 години. Започнахме през 1990 г. да разширяваме стопанството. Днес имаме млечни крави и отглеждаме различни култури – царевица, детелина и зърно", разказва Джаримагас.

В опит да повиши добавената стойност на своята продукция, но и да предложи по-добри условия за живот на добитъка, той решава да модернизира стопанството. За изграждането му се доверява на познанията на експерти. Днес има обособен блок за млечните крави и още един за по-младите животни.

Джаримагас е категоричен, че фермерите имат нужда от постоянни съвети и подкрепа, за да могат да развиват бизнеса си, да се усъвършенстват и да научават нови неща.

Чрез контролиране на всички качествени характеристики на млякото в роботизираната система фермерът е успял да подобри показателите му, включително количеството.

Новата технология ми позволи да получа продукт с по-голяма стойност. Освен това кравите се чувстват по-добре, стресът е сведен до минимум и това дава резултат върху добивите, казва Джаримагас.

Механичното оборудване на доилната му зала се изчислява на 360 000 евро, като изплащането на инвестицията става бързо, тъй като технологията е подобрила продуктивността на фермата. Кръглата доилна зала е с 60 места и осигурява оптимален комфорт на животните. Тя е част от факторите за успеха на животновъда.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Октомври: Нов месец, важни срокове

За какво ще се дават почти половин милиард евро субсидии?

Предстои нов прием за доилна техника