Какви са специфичните изисквания за директни доставки на суровини и храни от животински произход, ще бъде тема на разговор на среща със стопани в Плевен. Датата е 20 октомври, а мястото – бившата сграда на Окръжен аграрно-промишлен съюз (ОАПС), съобщават организаторите от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ).

Отменят Наредба 26, готвят нова

Събитието започва в 11:30, когато Лорета Фичева от Агенцията по храните в Плевен ще обясни с какво трябва да се съобразяват производителите на сурово мляко, пчелен мед и пчелни продукти при доставка на малки количества. Фермерите ще научат повече и за новостите относно процедурите по регистрация и контрол на храните.

Към 13:00 часа експерти от Териториалния офис на НССЗ в града ще хвърлят повече светлина върху възможностите за подпомагане по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) специално за животновъди.

Финалът е обявен за 14:00 часа, когато стопаните ще могат да зададат и своите въпроси. Организаторите припомнят, че участието в информационната среща е безплатно и дори не е нужна предварителна регистрация. Пълната програма е налична ТУК.

Общественото обсъждане на Проект на Наредба за изискванията за директни доставки от производителя на малки количества първични продукти и храни от животински произход изтече на 8 октомври. Целта е тя да отмени досегашната Наредба № 26 от 2010 г.

В документа са регламентирани какви са допустимите „малки“ количества първични продукти и на какви специфични изисквания трябва да отговарят както обектите, така и самите процеси на обработка и/или преработка.