Сръбското сирене Pule има почитатели в цял свят. Направено от магарешко мляко, то е богато на хранителни вещества и има характерна кремообразност. Тъй като приготвянето му изисква солидни усилия и познания, няма нищо чудно в това, че днес то е най-скъпото сирене в света, пише полският сайт Well.

Единствената ферма за магарета у нас отглежда над 400 животни (ВИДЕО)

Защо Pule е най-скъпото сирене в света?

Високата цена на деликатеса се дължи отчасти на факта, че той се произвежда на едно конкретно място. Няма как да го откриете до камамбера и ементала в магазина.

Pule се приготвя от 60% магарешко и 40% козе мляко. Като се има предвид, че кравите дават около 60 литра мляко на ден, а магаретата - едва 2 литра, крайният резултат изисква търпение.

Производството на само 1 кг сирене Pule изисква месеци, въпреки че животните се доят по три пъти на ден.

Освен това износът и масовото му производство са невъзможни. Сръбските разпоредби не позволяват магарета да бъдат доени с машини. Затова процесът се осъществява ръчно. За да опитате Pule, трябва да посетите Сърбия.

Според оценки сиренето струва около 1 300 долара килограма. Струва ли си да ги платите?

За да отговорим на този въпрос, ще разкрием още малко от историята на деликатеса. Тя е свързана с бивш депутат от сръбския парламент - Слободан Симич. Един ден го връхлита идеята да създаде уникално сирене.

Преди повече от 24 години Симич създава специален природен резерват „Засавица”, чиято задача е да помогне за запазването на изчезваща порода балканско магаре. По това време той възнамерявал да произвежда само магарешко мляко.

Когато започва, броят на магаретата в Сърбия бил под 1000. Затова Симич решава да създаде първата ферма за млечни магарета. Успехът му днес се дължи на факта, че произвежда сирене по доста сложна и строго пазена рецепта. Част от технологията е използването на специфични съдове за млякото.

След това с подходящите добавки - козе мляко, бактерии и др., сместа се подсирва, сиренето се поставя в 50-грамови форми и се оставя да отлежи. Колко дълго отлежава, все още е мистерия.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Магарешко мляко с „дебют“ в Добруджа

Ферма за магарета излиза на пазара с бонбони и коластра от магарешко мляко

Фермер ще инвестира 210 000 евро за преработка на магарешко мляко