Последните две години са голямо изпитание за всички. И ако някои производители все по-трудно виждат надежда, то за други това е правилното време да търсят промяна в нова посока. Гергана Стоева от софийското село Желява е от вторите, а начинанието й е повече от необичайно – ферма за магарета.

Ферма успешно комбинира земеделие и занимания за деца

С нея ви запознахме за първи път в началото на октомври 2021 г., когато спечели трето място на Третия национален форум на младите фермери. Тогава тя сподели плановете си да инвестира 210 000 евро в цех за лиофилизация на млякото, пакетаж и съхранение. Пътищата ни отново се пресякоха на изложението "Фудтех" през март тази година, когато опитахме на място иновативните й продукти.

Първите две магарета Гергана закупува през февруари 2020 г. В момента се грижи за 48 бройки, събирани от цяла България и дори от Румъния. Смята да ги увеличи до максимум 100, като подобрява селекцията и залага на качеството, а не на количеството мляко. От него вече се произвеждат единствените в света бонбони от магарешко мляко, а скоро ще пуска на пазара и коластра. 

"В семейството ми винаги сме се занимавали с животни. Родители ми обработват земя, а аз отглеждам крави и коне. Сега добавих и магаретата. Кравите са местна порода на свободна паша, конете – също. Направихме нов навес специално за магаретата. Прибираме ги през зимата, като ги храним със сено и фураж. През лятото са на 400 дка пасище срещу фермата, които са наети от частни лица", разказва Гергана.

Младата стопанка се грижи за животните заедно с родителите и децата си, като доят на ръка. Една магарица дава средно по литър на ден, като цената варира от 60 до 100 лв. на литър. Но тя не иска да продава суровина, а краен продукт, който е изключително полезен като имуностимулант и антивирусен лек. 

"За да съхранявам млякото за по-дълго, се свързах с Института по лиофилизация и криобиология в София. Подписахме договор и първият ни съвместен продукт с тях е лиофилизирано магарешко мляко. След това заедно с бонбонена фабрика „Алпи“ разработихме два вида бонбони – единствените в света от магарешко мляко. Предстои ни заедно да предложим още един продукт – коластра. Тя ще бъде или на таблетки, или под формата на спрей за впръскване в гърлото", споделя плановете си Гергана.

В момента животновъдката разработва онлайн магазин. На пловдивското изложение намира двама партньори, които я канят да продава в техните магазини – в Пловдив и в софийското село Балша. На по-късен етап иска да си направи и собствен. Пуснала е няколко мостри, за да търси пазар в Япония, Китай, Швейцария. Член е на Асоциацията на магарешките ферми в България, като една от целите им е да върнат магаретата в списъка на селскостопанските животни, допустими за субсидиране.

"Сега работя в посока да увелича асортимента от предлагани продукти. Нямам нужда от много магарета. Трябва да са млади, за да раждат. Предстои ми да подобря селекцията на стадото, затова търся мъжки разплодник от италианската порода Мартина франка. Имам вече 5-6 животни от нея – те са наистина по-здрави, едри и дават повече мляко", обяснява младата фермерка.