Магарешката ферма от софийското село Желява пристига в Добруджа на традиционните фермерски пазари, насрочени за 14 април в Добрич и 15 април в Балчик.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

На изложенията жителите на областта ще могат да открият продуктите на атрактивното стопанство на Гергана Стоева. Почитателите на чистата храна ще се запознаят с уникалните качества на магарешкото мляко и ще опитат изделия от него, сред които единствените в света бонбони, изработени с млечната суровина. 

„В момента Гергана се грижи за 48 броя животни, събирани от цяла България и дори от Румъния. Смята да ги увеличи до максимум 100, като залага на качеството, а не на количеството мляко. С нея се запознахме на Пловдивския панаир, а оживлението пред щанда й правеше впечатление от далече“, разказа Пепа Рашева, организатор на фермерските пазари в Добричка област. 

Младата дама продължава семейната традиция в животновъдството като надгражда стопанство с крави и коне. Закупува първите две магарета през февруари 2020 г. През 2021 вече печели трето място на Третия национален форум за млади фермери. Цялото семейство се грижи за клепоухите. Целта на Гергана е да надгради добиването на магарешко мляко и да не продава суровина, а краен продукт, допълва още организаторът на фермерския пазар в Добрич. Магарешкото мляко е най-близо до състава на майчината кърма, която е ключов елемент в борбата с вируси и вредни бактерии. Богато е на много витамини, минерали, протеини. Освен лиофилизирано магарешко мляко и уникалните бонбони, предстои фермата да излезе с нов продукт – коластра. 

„Опитахме бонбоните – оказаха се вкусни! Поканихме Гергана на гости на Добруджанския край, с радост прие и ето, че спазва обещаното“, не крие задоволството си Пепа Рашева. Фермерският пазар в Добрич ще се проведе от 10 до 15 ч., а в Балчик – от 14 до 19 ч.