Действащата тригодишна Национална програма по пчеларство приключва на 15 октомври тази година, припомни в доклад зам.-министърът на земеделието д-р Янко Иванов.

Пчелари, ДФЗ вече приема заявления за помощта de minimis

Новата тригодишна Програма за периода 2020 – 2022 г. вече е одобрена от Европейската комисия, а сега предстои министърът на земеделието да приеме наредба за нейното прилагане.

Земеделското министерство публикува за обществено обсъждане проект на Наредба за условията и реда за прилагане на мерките от Националната програма по пчеларство 2020 – 2022 г.

В неговата подготовка са участвали членовете на Консултативния съвет по пчеларство и представители на сдружението на производителите и търговците на ветеринарномедицински продукти.

Д-р Янко Иванов: „С предлагания проект се цели да се създадат ясни и подробни правила за предоставяне на финансова помощ по мерките и дейностите на одобрената Програма, за постигане на целите, заложени в нея.“

В новата наредба ще има осем глави - за общите разпоредби, за подпомаганите мерки и дейности, за финансовите условия за подпомагане, за общите изисквания към кандидатите и реда за кандидатстване, както и за изплащането на финансовата помощ, контрола върху изпълнението на проектите и мониторинга за изпълнението на всяка от мерките в програмата.

Когато стойността на проектите по мярка А - „Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари“ за подпомагане на закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелни продукти, надхвърля определения за целта бюджет, ще се извършва оценка на проектите и класиране по точки

За голяма част от останалите дейности, които се подпомагат, няма да има класиране, а при недостиг на средства помощта ще се намалява с еднакъв процент за всички.

Уредени и възможности за междинно плащане по някои дейности.

Д-р: Янко Иванов: „За първи път в новата тригодишна програма е променен моделът на финансиране на разходите за закупуване на ветеринарномедицински продукти (ВМП), извършване на лабораторни анализи за изследване на физикохимичните показатели на пчелния мед, както и за закупуване на кошери, отводки и пчелни майки.“

Зам.-министърът обяснява, че в предходните програми е възстановяван фиксиран в програмата процент от одобрените разходи, като е имало лимити за отделните активи или ветеринарномедицински продукти - определени със заповед на министъра. 

При това положение обаче е имало тенденция на изкуствено завишаване на пазарните цени на активите и лечебните средства. 

Затова в новата Програма е предвидено финансирането на тези разходи да става чрез фиксирани ставки - финансова помощ. Тези ставки са разписани в текста на новата Програма.

По част от мерките бенефициери могат да са сдружения на пчелари, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза, групи и организации на производители на пчелен мед и пчелни продукти. 

В проекта на Наредба са отбелязани редът и срокът за подаване на заявленията за подпомагане, за извършването на административни проверки, както и за сключване на договорите с класираните по съответния ред кандидати за подпомагане.

Срокът за обществено обсъждане на проекта на Наредба е до 11 ноември тази година.