Засушаването в Добруджа затруднява подготовката на площите за есенната сеитба на пшеница. Повечето от стопаните планират в средата на месец октомври да вкарат сеялките в превърналия се в пепел чернозем.

Обичайно около 1 200 000 дка с пшеница се сеят в Добричка област. Оптималните срокове за залагане на семената от новата реколта са до края на месец октомври, посочват учените от Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево и припомнят, че периодът на сеитба е силно зависим от климатичните условия. През последните години не е изключение сеитбената кампания да продължи и през ноември. В същото време състоянието на посевите е силно зависимо от това какви ще бъдат температурите и валежите през ноември и декември и доколко растенията ще се закалят, за да презимуват. 

След дълги месеци на високи температури и липса на дъждове почвените запаси от влага са изчерпани. Всяко влизане със земеделска техника в нивите вдига облаци прах.

„Там, където има машини в полето, нищо не се вижда от пушилка“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. „Част от колегите започнаха сеитбата, но бавно и плахо. Прогнозите са да е топло и занапред. Да, сушата е притеснителна, тя е факт и нищо не можем да направим. Но голямото притеснение идва от високите температури до края на месеца".

Радостина Жекова: Сега ще насеем без влага, семената ще останат в земята и ще чакат дъждове. 

Късната сеитба е нож с две остриета. Ако през декември хванат студове, то ще има пшеница без да е братила. „Почти всичко вече е минало през главата на земеделците. Виждали сме пшеница да брати и през февруари, виждали сме пролетни температури през декември, виждали сме суша през зимата“, припомня стопанката. Ако е необичайно топло, това води до неприятели по пшеницата. 

Очаква се масовата сеитба на пшеница в Добричка област да започне след средата на октомври, посочи още Жекова.