Цените на зърнените култури не показват признаци на възстановяване, като продължават да падат както на основните европейски пазари, така и в Украйна, което означава, че натискът върху регионалния пазар се увеличава. 

Четете още: Европейските земеделски субсидии надолу с 20% след присъединяването на Украйна


Цените на пшеницата се понижиха във всички посоки на износ от Украйна до 10 долара/т в сравнение с миналата седмица. Световното търсене постепенно намалява поради насищане на предлагането от големите световни производители. Това несъмнено се отразява и на цените в Украйна, коментират от latifundist.com.

В началото на октомври цената на хлебната пшеница в Чикаго поевтиня с 3 долара до 248 долара/тон. Във Франция цената също е надолу с 3 евро до 232 евро/тон, в Русия няма промяна и ценната е 237 долара/тон. Украйна претърпя най-драстичната промяна, като цената се срина с минус 27 долара до 198 долара/тон, съобщават от Софийската стокова борса.

Движението при царевицата следва същия низходящ тренд – в САЩ цената загуби 4 долара през седмицата до 232 долара/тон, а Франция  свали 5 евро до 200 евро/тон. В Русия котировките останаха без промяна на старата цена от 228 долара/тон.

Цената на ечемика във Франция, която беше тръгнала нагоре в началото на месеца, а преди дни спадна с 13 евро, сега отново спада с 6 евро до 217 евро/тон. Рапицата на Euronext продължава да търпи загуби с минус 20.50 евро до 424.50 евро/тон.

Котировките на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, са единствените, които се придвижват нагоре с плюс 10 долара до 910 долара/тон.

В същото време липсата на положителни новини държи цените на слънчогледовото масло под натиск на световния пазар. 
Цената на слънчогледа остава без промяна в посока България с доставка декември-януари. Износителите са договорили обеми, като вземат предвид времето, необходимо за получаване на лицензи за износ, което може да отнеме до 45 дни, съобщават от брокерската компания Spike Brokers. Продажните цени за преработвателните предприятия в Украйна са в диапазона 260-280 долара/т без ДДС.


По информация на Spike Brokers последните котировки са следните: 
• DAP Украйна (Дунав) ~270-280 долара/т
• DAP Италия ~€340-345 евро/т
• CIF България (пристанище) ~380-390 долара/т
• CIF Румъния (пристанище) ~370-380 долара/т

На Софийската стокова борса  в подкръг „Зърно“ котировките продава за хлебна пшеница са на 532 лв./тон, купувачите отговарят с 300 лв./тон, доставка DAP. Фуражната пшеница се предлага на 410 лв./тон, а царевица на 420 лв./тон. Маслодаен слънчоглед се продава на 770 лв./тон, а търсене липсва, като последните сделки се сключиха на цена от 650.00 лв./тон. Всички цени са без ДДС.

Междувременно стана ясно, че е влязъл е експлоатация нов зърнен терминал във Варна. В него досега са инвестирани над 25 млн. евро. Вече е приключила обработката на кораб с 35 тона пшеница с направление Алжир. 

*Абревиатурата на DAP е Delivery at place (named place of destination) означава, че пратката се доставя в местоназначение, предварително определено между участниците в сделката, преди изпращането й. 

При CIF Купувачът поема всички разходи и рискове от момента на натоварване, включително разтоварването, митническите формалности по вноса и доставката до крайното местоназначение на стоката.