Фермерът Мартин Шнел е добър пример за предприемчивост и използване на потенциала на традицията. Днес той отглежда на 200 ха земя тикви, от които произвежда тиквено масло по собствена рецепта. Оригиналният подход е ключът към успеха. За него добринася и фактът, че фермата е сертифицирана като био, пише Agrarheute.

Семейство производители търсят нова ниша с оцет от орехи

Маслото от тиквени семки е широко използвано в германската кухня. Често то произхожда от Стирия. Това обаче не обезсърчава Шнел и той решава да се възползва от топлия и сух климат на Франкония. През 2004 г. мъжът засява първия хектар с тиква. Оттогава насетне тази култура се превръща в основа на бизнеса му.  

Масло от тиквени семки по стара методика на Стирия - това е уникалната търговска концепция на Мартин Шнел. По думите му, неговата маслобойна е единствената в Германия, която залага на този начин на производство. За да си набави повече суровина, фермерът изкупува тиквите на колегите си в радиус от 50 км.

Днес производствената линия на семейството на Шнел обединява различни видове обработка. Крайният резултат са сладки и солени специалитети, някои от които съдържат шоколад и мляко. Продуктите на фермата се продават онлайн, както и в деликатесните магазини. Целогодишно тя е атрактивна дестинация за любопитните клиенти.

За да разполага винаги с готово тиквено масло, Шнел пресова семки на всеки две седмици.

Тайната на маслото в стил Стирия се крие в сложната обработка. Семената се смилат и се смесват с вода и сол. Точната рецепта обаче е търговска тайна.

След това получената маса се пече, за да се изпари излишната вода. Тук трябва да се прояви трениран инстинкт, който лежи в основата на специфичния аромат на маслото. Ореховият вкус на прясното масло се разнася в пресовъчното помещение.

„Необходими са 2,5 до 3 кг семки за литър масло“, казва съпругата Петра Шнел. То е годно за употреба около година.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нова световна мода завладява фермерите

Как го правят: Фермери продават 6 ягоди за 50 долара

Дамите в селското стопанство: Джуке Смит Ван дер Маат