Oishii не произвежда обикновени ягоди. В това може да се убедите като видите цената на кутия с 6 едри по размер ягоди. Тя е точно 50 долара, пише CNBC.

Млад фермер стартира своята ферма с хидропоника със 100 лв.

Базираната в Ню Джърси компания за производство на горски плодове има ниша, която заема достойно, благодарение на изградената си технология на работа. Всеки плод, който стига до рафтовете на магазините, е по-сладък, по-плътен и по-сочен от познатото. Към това трябва да добавим вкус, аромат и текстура.

Върху всички тези качества се работи активно в трите вертикални ферми на компанията. Две от тях са в Ню Джърси, а третата - в Лос Анджелис.

Ягодите са средно до 2-3 пъти по-сладки от конвенционално отглежданите в САЩ, казва съоснователят и главен изпълнителен директор на Oishii Хироки Кога.

След като ги опитате, ще осъзнаете, че това е просто напълно различно изживяване, допълва уверено той.

Кога, който е бивш консултант във вертикална ферма в Япония, имигрира в Калифорния, за да учи в MBA програмата на Калифорнийския университет в Бъркли през 2015 г.

Пазарувайки на местен пазар, той забеляза, че американските ягоди изглеждат „лъскави, големи и вкусни“, но всъщност са „воднисти и без вкус”.

След дипломирането си през 2017 г. Кога и бизнес партньорът му Брендън Съмървил, създават вертикална ферма за ягоди. По това време с тази технология в САЩ се произвеждали предимно листни зеленчуци.

След като изгледали много видеоклипове в YouTube, посветени на темата, Съмървил и Кога решават да създадат перфектната среда за ягоди, както и за пчелите, които са необходими за опрашването на растенията.

Днес вертикалните им ферми са едновременно по-екологични и по-чисти от типичната ферма. За да направят здравословната храна по-достъпна за всички, наскоро те намалиха цената на кутия с 6 броя големи ягоди от 50 долара на 20 долара. На същата цена може да се купят и повече ягоди, но с по-дребен размер.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Журналист превърна триетажна къща в аквапонична ферма и сега печели стотици хиляди

Състезание по бране на малини и технологични демонстрации на Фестивала на малината

Добиви на открито: Доматите дават средно по 717 кг/дка, а краставиците - 540 кг/дка