Джуке Смит Ван дер Маат е четвърто поколение фермер. Тя отглежда сливи, ябълки, круши, череши и е първият производител в Нидерландия, който отглежда киви.

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Стопанството на Джуке включва също фермерски магазин, център за обучения, горско стопанство и говедовъдно стопанство.

Откога се занимавате със селско стопанство и защо решихте това?

Няколко години след като завърших университета Вагенинген, стартирах своята търговска компания и започнах с отглеждането на високопродуктивни плодове. Впоследствие това се превърна в моя мисия - да стимулирам фермерите да отглеждат плодовете си по интегриран начин, а след това да ги продават по специална схема за сертифициране на дребно.

Как започна всичко?

През 2012 г. стартирах компанията си за търговия с плодове. Впоследствие създадох и нов пазар, който целеше да проучи нишата между конвенционалните и органичните производители. В тази моя система участваха 8 фермери и няколко преработватели. Успях да направя модел и да намеря 8 души, които да произвеждат продукцията си по един и същи начин.

С годините направих схема за сертифициране и създадох организация, която пое работата по сертифицирането. Аз съм и първия производител в Нидерландия, който вкара киви и започна да го отглежда. За целта ходих няколко пъти до Италия, за да намеря най-подходящия сорт, който да вирее в нашите климатични условия.

Какво друго отглеждаш в своето стопанство?

Освен плодовете - ябълки, круши, сливи, череши и киви, стопанисвам още пасище. Така изхранвам предимно и говедата. Те са от специалната холандска порода Blaarkop. Те се гледат основно за мляко. 

Преди да създаде своето стопанство Джуке работи във фермата на родителите си. Оттам натрупва опит и познания в земеделието.

Нейното стопанство се намира в гъсто населен район (10 милиона души в радиус от 60 км).

Джуке участва в няколко инициативи, стимулиращи местната продукция, местните фермери и сътрудничеството помежду им. Тя е в УС на Холандската организация на младите фермери. А също така е и призната за една от трите най-добри предприемачи в Нидерландия, получили и европейската награда за иновационни жени в земеделието.