Пенка и Рашко Деневи стопанисват орехови насаждения от над 15 години на север, в град Главиница. Тъй като дълги години имат проблем с реализацията на суровата ядка, решават да затворят цикъла с производствена база, която изграждат със собствени инвестиции преди три години. 

Български производител възражда едновремешната Орехова мозайка

Наред с традиционните студенопресовано масло и тахан, добавят друг полезен продукт, с който тепърва ще превземат пазарната ниша. Става дума за оцет от орехи, който се получава от смлени ядки и специална гъба, като ферментацията отнема цели 6 месеца. 

Друг техен продукт, който се радва на интерес от страна на клиентите, е орехово брашно. Стърготините, които остават след студеното пресоване на орехови ядки без черупките, се смилат и запазват високото съдържание на мазнини. 

А при производството на масло семейство Деневи процедират по следния начин. Ореховите ядки се сушат и се пресоват чрез еднократно студено пресоване. Маслото се филтрира с естествени материали, като лен, като не се нагрява. По този начин ореховото масло запазва полезните си свойства и приятен орехов вкус, обясняват производителите. 

Докато орехите станат готови за бране обаче, те не си губят времето, а култивират мурсалски чай върху площ от 1,5 дка. Отглеждат го в двора на преработвателния си цех от 3 години. 

Тъй като държат на личния контакт и обратната връзка, производителите са редовни участници на фермерския пазар във Варна всяка събота и неделя. За втора година имаха щанд и на Националния събор на овцевъдите край Лясковец, както и на изложението „Дунавски овощари 2022“, в международна конференция и изложение „30 години ЛИДЕР в ЕС“ в Бургас, на Джулай морнинг в Тутракан. Разчитат и на своя онлайн магазин.

За да си улеснят работата с отглеждането на орехи, планират да инвестират в механизация. Чрез дегустации запознават клиентите с вкуса на своите продукти и се надяват с малки, но постоянни стъпки да успяват да се издържат с това, което правят най-добре.