Магарешки бодил, драка, бъзак са сред растенията, заради които животновъдите вече ще търпят официално санкции. Това предвижда изменение на Наредба 2 от 2018 г. за критериите за допустимост на земеделските площи за подпомагане по схеми и мерки за плащане на площ. Промяната обаче се прави през Наредба 105, която е на обществено обсъждане до 21 февруари.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

В момента за нежелана растителност се приемат: орлова папрат (Pteridium aquilinum), чемерика (Veratrum spp.), айлант (Ailanthus altissima), къпина (Rubus spp.), клек (Pinus mugo), хвойна (Juniperus spp.), аморфа (Amorphafruticosa).

Ако промените влязат в сила, списъкът се разширява с: драка (Paliurus), паламида (Cirsium arvense), магарешки бодил (Carduus nutans, C. thoermeri), тревист бъз (Sambucus ebulus), бодлива метличина (Centaurea calcitrapa), ветрогон (Eryngium campestre), алпийски лапад (Rumex alpinus).

Стопани се шегуват в социалните мрежи, че по новата Наредба 2 пасищата им трябва да изглеждат като Сатурнов натюрморт или направо като лунен пейзаж

„Предлагат включване на паламидата, бъзето и други растения, по които досега ни санкционираха, без да са упоменати, и добитъкът си ги яде, като няма паша през сухото лято и ранната пролет“, коментира Пламен Якимов от Ловешко.

Неговият колега Бончо Бончев от Бургаско пък недоумява коя браншова организация е поискала санкции, ако в пасищата има магарешки бодил, драка, къпина, и какво става след изпасването. В отговор Бойко Синапов от Обединени български животновъди пише: Никой не е искал мнение от браншови организации, това са своеволия на чиновници“.

Животновъд предлага иронично: „Да изорем пасищата! Да ги засеем с райграс! Всеки ден с косачката! И там на разходка да пуснем измислените наредби, а кравите – вкъщи на фотьойла!“

Именно за да не зависят от чужди решения, не са малко и стопаните, които имат пасища, но не ги декларират за субсидии: „Ползвам ги в натурален вид. Животните пасат всичко – трева, драки и други храсти. Дърветата дават плод и листа наесен.“

Друга новост в същата наредба, която също буди недоумение, е, че чистенето на пасищата от камъни, дървесна, храстовидна и нежелана растителност, вече няма да е достатъчно, за да бъдат площите допустими за подпомагане. Какво точно означава това, тепърва ще става ясно.