Грижите през ранната възраст определят впоследствие млечността, репродукцията и стопанското дълголетие на кравите, заявява д-р Красимир Бобов пред Националната асоциация за развъждане на говеда от породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) и представя схема за хранене на телетата със сухо мляко.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Той подчертава, че бозайният период е основополагащ за телетата и стадото. Особено значение имат дейностите по интеграция на телето сред останалите животни. По думите му грешките в момента веднага след отелване могат да доведат до невъзможност за постигане на оптимална продуктивност в зряла възраст.

Коластрата е много важна за имунитета на всички бозайници. Чрез нея теленцето получава защита за първите няколко седмици от живота си, преди да е в състояние да започне да изгражда собствени имуноглобулини или т.нар. активен имунитет срещу всички патогени в околната среда. По тази причина е изключително важно приемът на коластра да се случи според изискванията.

"Съвременната практика налага прием на минимум 3-4 литра коластра в първия час след раждането. В зависимост от големината на теленцето е възможно да се наложи да се дава допълнително коластра със сонда, специално предвидена за тази цел. Оптималното количество е 4 литра и не трябва да се надвишава особено при по-малките теленца, тъй като може да предизвика разстройство. В повечето ферми вече е прието да се дава допълнително коластра освен това, което телето избозае, за да се постигне необходимият препоръчителен прием. Минимумът е 3 литра", обяснява ветеринарният лекар.

През първите 6 до 12 часа този прием трябва да се повтори – от 3 до 4 литра, за да може в кръвта да постъпят максимално количество имуноглобулини. Контролът на съдържанието на имуноглобулини в коластрата също е изключително важен. Aко тя е с ниско качество, телето няма да получи необходимия за първите си часове и дни имунитет и съответно ще е податливо на всяка патогенна опасност.

„Измерването на коластрата е ключово и при практика да се замразява, когато коластрата на отелената крава или особено на юницата е с ниско качество. Препоръчвам това, тъй като по този начин фермерите ще са подготвени да осигурят на телетата необходимото количество имуноглобулини”, съветва ветеринарният лекар.

Когато на телетата се дава размразена коластра, е много важно размразяването да се случва при определена температура. Необходима е водна баня с температура около 50 – 55 градуса, но не повече.

Според д-р Бобов е хубаво по време на родилния процес да се извади количество коластра (поне 2 литра), която да бъде размразена навреме и използвана при нужда. Коластреният период продължава 3 дни, като функционалният ефект на коластрата е най-силен през първите 24 часа. 

След коластрения период започва период на изхранване с майчино мляко или млекозаместител. В модерното говедовъдство се е наложило изхранването с млекозаместител, тъй като то предпазва от потенциални здравословни проблеми, предавани от майката при хранене с цяло/майчино мляко. Д-р Бобов подчертава, че става въпрос само за млекозаместители, които са предназначени конкретно за изхранване непосредствено след коластрения период.

Млекозаместителите биват три основни групи:
  • нулеви млека – не съдържат сухо обезмаслено мляко и се произвеждат от суровини като суроватка на прах, суроватъчен пермеат, протеинови източници от растителен произход и т.н.; подходящи са за изхранване след 4-5 седмична възраст;
  • млека, съдържащи „майчино“ мляко и мазнини до около 20% – обикновено са подходящи за изхранване веднага след коластрения период;
  • енергизирани млека – те са с високо съдържание на сухо обезмаслено мляко и мазнини около и над 25%; подходящи са за изхранване веднага след коластрения период.

Схемите за изхранване със сухи млека е цялостна концепция за изхранване през бозайния период и чрез нея се цели да се постигне т.нар. метаболитно програмиране. Това означава организмът да се накара да усвоява хранителните вещества оптимално, за по-бързо физическо и функционално израстване на телетата.

"Схемата изисква хранене в определени часове, точни количества и подходящ стартерен комбиниран фураж. По този начин всички важни – продуктивни и репродуктивни органи, се развиват правилно и впоследствие животните достигат своя оптимален потенциал. Храненето е интензивно и концентрирано и цели развиване на максималните генетични заложби на всеки индивид, казва на финал д-р Красимир Бобов. Може да видите подробно схемата, която той предлага тук.