Последните прогнозни данни за цените на млякото и намаляващото поголовие у нас предизвикаха отново редица реакции у фермерите и предложения за изсветляване на сектора.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Животновъдите са подозрителни към посочените очаквани цени от 0,72 лв./кг краве мляко за месец януари. „При нас (мандра в Ловешка област) си е 0,60 лв./кг и плащането идва, когато и както може”, споделя читател на Агри.БГ. Как се осъществява и контролира изкупуването на млякото в страната, се описва като основен проблем за сектора. 

Фермерите питат: Кога ще стане задължително плащането от мандрите към фермите да е само по банков път, за да не може да се крият данъци и мляко от ферми и от мандри?

Читател обръща внимание и на порочната практика крави, които не отговарят на изискванията за млечни, да се декларират като месодайни, но млякото от тях да се продава на черно. „Крайно време е за месо да се декларират единствено месодайни породи и то сертифицирани от селекционна организация. Респективно да бъдат драстично повишени ставките за животновъди, отглеждащи месодайни породи под селекция”, смята той.

Друг пък вижда проблем в липсата на решение за млякото, което остава от месодайните крави. „Да не мислите, че някой го изхвърля. Поне по 1500 кг от крава отиват на черния пазар през някоя ферма или мандра, без да се плаща данък”, убеден е авторът на коментара и пита: „Защо затриха пунктовете за мляко?

Според хората от сектора нелегалното продаване и изкупуване на мляко не е инцидент у нас, а броят на едрия и дребен рогат добитък у нас ще продължи да намалява прогресивно до критични нива. Тук се появява и въпросът за субсидиите: „Като е намалял броят на овцете, защо ставката е по-ниска?”, пише читател.

Агри.БГ отразява въпросите и предложенията на родните фермери, защото те все пак не са в сектора от вчера и могат да бъдат полезни на политиците.