Времената, когато Русия беше един от най-големите в света вносители на свинско месо, вече остават назад в историята. Само за няколко години страната успя напълно да удовлетвори своето национално потребление със собствено производство, а днес вече е силен играч на международния пазар.

Криза: Ще отпадне ли държавната помощ за свиневъдите?

Националната програма за свиневъдството в Русия стартира през 2014 г. Характерното за развитието на руския модел е, че той се базира на силна държавна подкрепа предимно за големи свиневъдни комплекси и по-малко намеса в работата на семейните ферми.

"По този път Русия успя да се преобрази от държавата, която е един от най-големите вносители на свинско месо в света, до напълно самозадоволяващ се производител в наши дни", коментира ветеринарният лекар на Агри.БГ д-р Тихомир Сеферинов.

По данни на Националния съюз на свиневъдите (NUSB) в Русия през 2019 г. страната е внесла 88 000 тона свинско месо - предимно субпродукти, докато износът е възлизал на 104 000 тона. Това показва, че през миналата година Русия е била нетен износител на такава продукция.

За сравнение през 2008 г. страната е била най-големият вносител на свинско месо в света, като е доставяла от чужбина 1,4 млн. тона годишно. През 2014 г. вносът е намален на 750 000 тона - главно в резултат на международни санкции, продиктувани от политическия и военния конфликт с Украйна.

ВИЖТЕ НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ:

След въведените мерки за развитие на националното животновъдство и независимо от проблемите с Африканска чума по свинете (АЧС), производството на свинско месо в Русия се увеличава от година на година. Прогнозите за 2020 г. са за ново повишаване на националния добива със 7-8% до 8%, което съответства на допълнителни  260 000-270 000 тона, измерено в трупно тегло, показват данни на NUSB.

Източник: Agriculture & Food

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Подаването на заявления за Кампания 2020 - само по график

Как работи БАБХ в условията на пандемия?

Министър Танева: Тавани за цените на храните няма да се приемат добре