Коронавирусът преподаде важен урок на много страни: селското стопанство е онова, което действително е важно и необходимо на първо място. Това обяснява навлизането на нетипични инвеститори в селскостопанския сектор. Бизнесът е оценил обективно ситуацията, пише hortidaily.com.

Данчо Кощилаков: Имаме сигурност за изкупуването на зеленчуците

Поглеждаме на изток и виждаме как китайската компания за недвижими имоти Evergrande, която притежава верига от хотели, е подписала договор за милиони евро с холандска фирма, специализирана в строителството и експлоатацията на оранжерии.

Сътрудничеството цели да бъде изградена високотехнологична оранжерия. Тя ще бъде на едва час път с кола от Шанхай и ще се простира на територия от 17,5 ха. И това е само началото. В бъдеще инвеститорите планират да изградят още оранжерии с обща площ 100 ха.

Проектът ще бъде реализиран през следващите 5 години. Стойността на една оранжерия ще бъде около 50 млн. евро, от които най-голям дял ще осигури китайската компания за недвижими имоти.

Оранжерията ще бъде тип Ultra-Clima с активно охлаждане и хибридно осветление за производство на домати, краставици и салата за местния пазар. Холандската компания-партньор ще се занимава с продажбите и маркетинга на продукцията. За целта още отсега се водят преговори с големи китайски хранителни вериги. Първата реколта ще бъде готова през пролетта на следващата година.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Заповед: Нетрайни храни ще се изкупуват от социалните служби

Зеленчукопроизводители: Полето продължава да работи, къде ще отиде реколтата ни?

Онлайн платформа улеснява диалога между производители и вериги