Извънредните мерки заради коронавируса накараха много земеделски производители да се замислят кога и какви инвестиции да направят. Времете сега изглежда подходящо, за да се правят планове и да се търсят нови ниши за реализация.

LED светлините правят чудеса в оранжериите

В Нидерландия земеделската дейност също продължава, а най-новата й гордост е модерна оранжерия, която покрива цели 14 000 кв. метра в град Маасланд. Откриването й е планирано за 26 май, когато всеки производител, независимо в коя част на света се намира, може виртуално да надникне в нея.

Демонстрационният център е профилиран за селекция на домати – 800 нови хибрида са тествани и подбрани за специфичните нужди на пазара. За реализирането на проекта е била нужна само една година. Оранжерията е проектирана така, че да имитира реалните условия при фермерите, като предлага различни секции на осветеност и пълен контрол на климата. 

За стопаните, които искат да видят бъдещето на доматите, е отделена специална площ от 1500 кв. м. Организаторите залагат на дигиталната комуникация, за да преодолеят настоящите физически ограничения и затова откриването на Tomato Vision ще бъде онлайн. 

Всички земеделски производители могат да се запознаят с модерното съоръжение, без да е необходимо физически да присъстват. Единственото, което трябва да направят, е да напишат имейл до [email protected], откъдето ще им върнат линк към онлайн събитието и необходимата информация.

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.