Желанието за повече присъствие на продукти от родно производство в търговските вериги е хубаво, но не е толкова лесно за изпълнение, коментира зеленчукопроизводителят от Новозагорско Диян Бонев.

Георги Василев: Чувстваме се онеправдани от вноса

Той отглежда около 330 дка предимно зеленчуци в землището на село Еленово и твърди, че това е най-необлагодетелстваната земеделска дейност у нас.

Трябва да ни обявят за защитен вид вече нас, защото много хора се отказаха от този сектор и минаха към зърнопроизводство. А ние от зърнопроизводство минахме към плодове и зеленчуци", споделя земеделецът.

Диян Бонев: „Земеделското министерство реши, че ще подпомага веригите, за да можели да търгуват с български стоки. Но веригите искат хладилен транспорт и определен час за доставка. Това е непосилно за голяма част от произодителите. Смея да кажа, че 95% от тях не могат да отговорят на изискванията на веригите. От днес за утре няма как да направиш пакетаж, примерно. Аз работя с малки вериги в областта, но не и с тези на национално ниво.

Нека се подкрепят производителите, а не веригите. Не може ли държавата да ни помогне поне с организирането на хладилен транспорт?

Според производителят в България голям проблем е, че не може да се прави добавена стойност на продукта. „Нямаме култура и практики за пакетаж при нас производителите, а и при търговците“, заявява Бонев. Той очерта и други, по-големи проблеми в отношенията между производители и търговски вериги.

Диян Бонев: „Къде е гаранцията, че българската стока ще бъде продадена в България, а не навън? Как се гарантира, че субсидираното изкупуване на нашето производство, няма да попадне в друга държава, където съответната верига също оперира? Преди седмици една от веригите сама съобщи колко тона българско производсто е изкупила и изнесла през миналата година.

Друго, когато веригите купуват стока отвън, тя е без ДДС. Купувайки от България, търговецът трябва да го плати това ДДС. Като го плати на мен, примерно, той ще си го вземе след 40 дни от държавата в добрия вариант.Този проблем може да се реши много лесно, ако първоначалната продажба на земеделска продукция, преди да стигне до прерабтка, е освободена от ДДС."

Тогава всички ще бъдем в равни условия, ще можем да натиснем с нашето си производство и да бием вносната продукция, защото ние имаме качество.

Притеснения сред производителите на пресни непреработени зеленчуци и плодове е има ли как да се гарантира, че продукцията им ще бъде реално пласирана, а не държана на склад и върната, споделя земеделецът от Еленово.

Диян Бонев: "Мой колега се оплака, че сключил сделка с верига за зеленчуци си. Започнал регулярно снабдяване. Количеството се увеличавало, имало портебление. Когато вече бил дал достатъчно много количество и чакал печалбата, се оказало, че веригата не изкарва неговата стока, а друга – вносна, вероятно представена за българска.

Българската стои на склад и се разваля през това време. Съобщават му, че негвата стока не върви и трябва да му я върнат. Такива неща е възможно и се случват, защото никой не защитава земеделците в случая. Как ще се избегнат такива злоупотреби, държавата има ли отговор на този въпрос?"

Една от причините на производителя да не иска да работи с големите търговски брандове, е горчивият личен опит, който има отпреди. По негови думи закупчиците оценители често извършват рекет над производителите като не дават реалната оценка на продукцията.

Диян Бонев: „Не е тайна, че у нас те работят с един определен кръг фирми. Ако някой извън тях иска да си пласира стоката, просто му казват, че не е хубава. Това съм го изпитал на свой гръб.

Преди четири години имах такава договорка с известна марка търговска верига, оперираща на национално ниво за тикви цигулки. Дойдоха, натовариха стоката в техни щайги, всичко беше наред, изрядно. После ми казват, че малко размерът не е такъв, започнаха да увъртат. Накрая трябваше да мина през посредническа фирма и да сваля цената с 6%. Затова хората понякога не искат да се занимават с големите вериги, защото натискът е огромен. Затова у нас има и толкова голям процент сив сектор в земеделието."

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Оранжерия в съюз с голяма верига продава в цялата страна

Ягоди и малини: Отпускат още вода от яз. „Ястребино“ за втората поливка

Танева за храните: Няма квоти, няма дискриминация