Буря, порен дъжд и продължителен валеж от град връхлетяха Плевенско на 8 май. Щетите тепърва ще станат ясни. Ето какво научихме досега.

Смущаващи кадри с подмор на пчели в Добричко

В община Долна Митрополия сякаш положението е било най-сериозно заради обилните градушка и дъжд. Цели земеделски площи са били под вода. Пост на Тодор Игнатов в земеделска фейсбук група очертава щетите в едно от най-засегнатите села - Сливовица. „100 литра на кв.м и 20 минути градушка, село Славовица, общ. Долна Митрополия, 08.05.2024 г. 18.30 ч.”, съобщава местният жител.

Междувременно кметът на община Долна Митрополия обяви, че няма бедстващи хора, но има сериозни щети, като масово реколтата е унищожена в Сливовица на 100%. „Час и 15 минути плътна градушка валя над село Славовица”, каза пред БТА Николай Иванов, местен зеленчукопроизвоидител. По думите му площите му на открито са за презасаждане, а около оранжериите му е имало една педя лед.

Там, където е валяло, в момента няма как да се обходи все още и да се оценят щетите. Агри.БГ потърси мнението и на дългогодишни производители от района.

В две-три населени места и землищата им е паднал обилен дъжд – до 100-120 литра за половин час. Това е все едно река да мине. Беше облак. В Долна Митрополия има 100 литра дъжд, а в съседното – Горна Митрополия имаше само 20 литра дъжд.

Аз следях през цялото време фронта, мина и през мои площи, тепърва ще става ясно, но щом няма паднали ечемици, не мисля, че ще има големи поражения. Пак казвам, локално за някои щетите със сигурност са сериозни, но не са масови за областта.

Аплодисменти към „Борбата с градушките”, можеше да бъде много по-страшно. 230 ракети бяха изстреляни”, разказва пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на земеделските арендатори Георги Милев.

„В северната част на стопанството ни може би има поражения, но още вали, много е влажно и не може да отидем на терен. Гледаме радарите на Агенцията за борба с градушките и може би имаме няколко блокове засегнати от градушка. Единият от тях е с ечемик и в него очакваме щети. За царевицата едва ли ще е проблем, съобщава зърнопроизводителят от Кнежа Борислав Горанов.

По думите му тези дъждове все още нямат сериозно икономическо значение освен влагозапасяване в някаква степен. По-важно е да има валежи през  юни и след прибиране на реколтата от пшеница и ечемик, който да формират добив. 

Есенниците в момента още развиват своите класове и тези дъждове им помагат да „налеят” зърно. На места, където не са равни терените, може да се получи полягане на културите, ако са прекалили хората с торенето, а там, където е залята с вода културата, може и да е унищожена или залепена за земята. По принцип не са добри дъждовете, които са за кратко време с голямо количество дъжд, добавя земеделецът.

Картинката в Плевенско не е еднородна, За тези, чиято реколта е унищожена, положението е много лошо, но за други, пълните с вода междуредия (при царевицата например) е мечта предвид дефицитите на влага в почвата.

Агрометеоролозите от НИМХ съобщават, че през следващия седемдневен период отново се очакват валежи със стопанско значение и високи нива на влагозапасите в 100-сантиметровия почвен слой – над 85% от ППВ

„През периода не са изключва вероятността за локални градушки. Засегнатите от градушка култури при първа възможност трябва се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и намаляване на риска от вторични зарази с патогени”, съветват експертите.