CAP4US

През второто шестмесечие на тази година намеренията ни са да стартираме приеми за подкрепа на инвестициите на млади, нови и малки земеделски стопани. Това заяви земеделският заместник-министър Таня Георгиева по време на второто издание на фестивала на ягодата в град Кричим. 

Още по темата: Подмярка 6.1: Младите фермери-майки може да назначават втори ръководител на стопанството

Фермерите могат да разчитат и на безвъзмездната подкрепа за съветнически услуги от страна на Национална служба за съвети в земеделието. 

Освен това в новия програмен период до 2027 г. за биосектора са заделени близо 410 млн. евро, които са допълнителна възможност за земеделските производители.

По данни на Министерството на земеделието и храните площите с ягодови насаждения в община Кричим са се увеличили с близо 20% спрямо 2020 г. Земеделските стопани от района са първи в производството и предлагането на ягоди на пазара.

През последните години се наблюдава и тенденция за увеличаване на оранжерийното производство на този вид плод, подчерта зам.-министърът. Броят на регистрираните производители в общината е 150.

В рамките на фестивала бе организиран базар-изложение „Алея на ягодата“, както и конкурси за „Най-атрактивен щанд“, „Най-млад фермер – ягодопроизводител“ и „Най-голяма ягода“.

На събитието присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, заместник областният управител Димитър Добрев, съветникът по селско стопанство на президента и бивш земеделски министър Явор Гечев, директорът на областна дирекция „Земеделие“ – Пловдив, Ангел Личев и директорът на стоковото тържище за плодове и зеленчуци в село Първенец Илия Гатев.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US