Накратко:
•    Борсовите цени достигнаха деветмесечни върхове
•    Южна Америка остава основен фактор за световните запаси
•    Русия с високо производство, въпреки климата

Фючърсите на пшеницата в Чикаго и Париж се изкачиха до деветмесечни върхове в петък, тъй като сухото и студено време в Русия подхрани спекулациите за потенциални загуби при реколтата в най-големия износител на пшеница в света.

Южна Америка остава основен фактор за световните запаси

Цената на царевицата и соята в САЩ също се покачи, черпейки известна подкрепа от пшеницата и от незадоволителните перспективи пред реколтата в Бразилия и Аржентина.

Прибирането на реколтата от соя и царевица в бразилския щат Рио Гранде до Сул, засегнат от наводненията, напредва бавно, според оценки на земеделската агенция Emater. „Опустошителните наводнения, които удариха Рио Гранде до Сул унищожиха над 1,32 милиона тона соя“, потвърдиха и от консултантската компания AgResource в четвъртък.

В Аржентина зърнената борса в Буенос Айрес предупреди отново в четвъртък, че може да намали прогнозата си за реколтата от соя за 2023/24 г., тъй като топлото време и липсата на валежи в северната част на страната доведоха до по-ниски от очакваните добиви.

Търговците останаха предпазливи при тълкуването на тенденцията, което доведе до малкото търгувани обеми през периода, докато инвеститорите очакват новите прогнози за реколтата на Министерството на земеделието на САЩ (USDA).

Пазарът очаква USDA да намали прогнозите си за бразилското и аржентинското производство, но според тях те все пак ще бъдат по-високи от местните прогнози. 

Например проучване на Reuters от миналата седмица показа, че пазарът очаква USDA да намали реколтата от царевица в Аржентина от 55 до 52,1 млн. тона,  докато Rosario Grain Exchange вече намали прогнозата си до 47,5 млн. тона.

Очакванията за реколтата в Южна Америка са в пряка връзка с очакваните съкращения при световните запаси от царевица и соя в края на 2023/24 г. Глобалните запаси от пшеница също се очаква да реагират под влияние на този фактор.

Русия с високо производство, въпреки климата

В Русия зърнените пояси, засегнати от студовете този месец, ще се засеят повторно, съобщи държавната информационна агенция ТАСС, цитирана от министерството на земеделието в четвъртък.

Пазарът на пшеница следи внимателно сушата в Южна Русия, което накара агенциите да намалят своите прогнози за производството.
След като подобрените прогнози за валежи повлияха върху цените на пшеницата в средата на седмицата, някои метеорологични диаграми вече показват оформящ се нов сух период през следващите дни.

„Последният метеорологичен анализ не прогнозира нови валежи, а това може да се окаже разликата между запазване или загуба на добив“, коментира европейски търговец. 

„Общата метеорологична ситуация за пшеницата, царевицата и соята остава предизвикателна“, коментират и от Commerzbank в своя седмичен бюлетин.

В последната си прогноза USDA оценява производството на пшеница в Русия за пазарна 2024/25 на 88 млн. тона, което е спад от 4% спрямо миналата година, но все още с 5% над средната петгодишна стойност. 

Тя включва 64 млн. тона зимна и 24 млн. тона пролетна пшеница. Прогнозите на USDA за производството в Русия изключват прогнозния добив от Крим. 

Общият добив на пшеница се очаква да бъде 3,09 тона от хектар, с 3% по-малко от миналата година, но с 5% повече от средната петгодишна стойност. Общо площите се прогнозират на 28,5 млн. хектара, което е с 1% по-малко от миналата година, но с 1% повече от средното.

👉 Вижте плейлист в YouTube с „Динамиката на зърнените борси“ на Боян Иванов, създадена специално за Agri.bg.