Група от около 15 румънски земеделски производители се е специализирала в отглеждането на ендивия. Вече поредна година те припечелват от нея, като я продават за 35-40 леи (15.77 лв.) килограма, главно в района на Букурещ. Този вид зелена салата става все по-популярна и е доходоносна култура за дребните фермери, съобщава Agrointel. 

Нова ниша: Инвестицията в стевия може да се върне още на първата година

Ендивията е пренесена в Румъния от холандец преди почти 80 години. Почвата се оказва благоприятна и листният зеленчук се адаптира успешно в градините. Затова сега той е част от бизнеса на редица семейни ферми. 

Едно от местата, където отглеждането на ендивия процъфтява, е в района на Нямц. Местните фермери я произвеждат година след година, въпреки че цената на салатата не е никак ниска. Изглежда има достатъчно потребители, за да не останат зеленчукопроизводителите със стоката на склад.

Най-големият производител на ендивия в Нямц е Карол Источ. Той е на 39 години и е наследил бизнеса от родителите си. Отглежда ендивия на един хектар земя. Продава реколтата главно на два пазара в Букурещ и още няколко града. 

Произвеждам толкова ендивия, колкото се продава. Инвестирам минимум 15 леи, за да произведа килограм ендивия. Нормално е да съм на плюс, след като имам по-голяма продукция. Семената си ги произвеждам сам, защото това, което купуваме от Холандия, струва много. Растенията се засяват в края на май  и се берат до октомври. През зимата ги местя в "бордейката" - специално поддържано място, изкопано в земята, което отоплявам. Това е доста трудна работа. Много често трябва да се плевят, но не използваме вещества. Плевим на ръка, казва фермерът. 

Сега най-голямото му желание е да бъде одобрен за евросредства и да си купи нов трактор. 

На цена от 30 леи/кг (11.83 лв.) ендивията се продава и от друг производител от района на Нямц - Йоница Гергел. Той обработва много по-малка площ.

Обработвам 10-15 декара на полето. Повече не мога, защото работя сам. Аз не ходя на пазара. Хората идват и купуват директно от мен. Сам си произвеждам семената, казва Гергел. 

Двамата производители на ендивия споделят, че не биха искали да са част от кооперация, дори и да се създаде такава в района, защото вече има на кого да продават стоката си и не биха усложнили нещата със сдружение.Вижте още:

Странни култури, които може в бъдеще да започнем да ядем

Ферма за аспержи - примерът за успех идва от Румъния

Дамите в селското стопанство: Анна Ацу