Сериозните разходи за торене на пшеницата тази година са проблем за много фермери. Гръцки преподавател дава ценни съвети как да се преодолее кризата. Те важат за всички зърнени култури, информира Ypaithros.gr.

Ще торят ли по-малко земеделските стопани?

Всеки фермер трябва да изчисли какви ще са разходите му за торове, за да натори добре нивите и да получи възможно най-добрия добив, казва Фанис Гемтос, почетен професор в Университета на Тесалия, Гърция.

Гемтос прилага правилото 4R при торенето на земеделски култури - използване на правилния тип тор, преценяване на точното време, точното количество и правилното място. Към него добавя още един елемент - използване на подходящо оборудване.

За да направите торенето на пшеницата по-ефективно, гръцкият професор препоръчва да се снабдите с качествена разпръсквачка на тор. Предвид цената на торовете на пазара, този тип оборудване е сред най-важните във фермата.

Обърнете внимание на това, че пшеницата изисква много ниско ниво на азот в ранните си етапи на развитие. Тя започва да има нужда от повече с подобряване на времето и стремителния растеж. Обикновено това се случва в средата на февруари. По това време трябва да внесем 2/3 от тора. След това трябва да разпръснем втора доза (още 1/3), така че торът да се използва до април. Имайте предвид, че ако в началото на април няма достатъчно азот, реколтата от пшеница ще бъде некачествена - с ниско съдържание на протеин.

За процеса на торене през февруари е необходим тор, съдържащ амоняк или урея със забавено освобождаване на азот (първа доза). От друга страна, през март е необходимо да се прилагат азотни торове с незабавно действие и амоняк (като амониева селитра).

Съществува възможност за прилагане на диференцирана доза. Различните зони на полето имат различни химични свойства и вероятно различни нива на азот в почвата, така че растенията са зелени в някои части, защото имат достатъчно азот, докато в други части са жълти - белег за недостатъчно азот. Днес има автоматични системи, които могат да откриват разликите и да прилагат торовете по различен начин, което ще намали количеството на използвания тор, но също така ще помогне за постигане на по-добра реколта.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Маслодайната роза ще се възползва от облекчена схема на финансиране

Как се прави биомиметично земеделие?

Ще се подпомага използването на по-малко пестициди и торове