Кризата с производството на торове се задълбочава заради цените на природния газ, което пряко се очаква да повлияе на качеството и количеството на предстоящата зърнена реколта. „Цената на пшеницата ще остане висока и през тази година”, прогнозира по Bloomberg Филип Ромбаут, съсобственик и председател на Борда на директорите на „Агрополихим“ АД.

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

По думите му Европа ще произведе поне 20% по-малко пшеница през 2022 г., което може да доведе до нова криза – земеделска. Старият континент добива по около 150 млн. тона пшеница годишно, от които 20-25 млн. тона са за износ.

Ако производството тази година падне с 30 млн. тона, износът към други страни като Египет и Алжир може да спре и да се стигне до напрежение там и нова миграционна вълна. Именно поскъпването на хляба беше една от причините за Арабската пролет”, коментира производителят на торове.

Филип Ромбаут: Складовете ни обикновено са пълни по това време на годината, а сега са празни заради силното търсене от чужбина.

Той обясни, че скъпият природен газ не се отразява сериозно на производството на предприятието му, защото компанията още преди 4 години е започна да прилага стратегия за заместване на природния газ с амоняк. В момента дружеството използва едва 10% от количеството газ, което е потребявало преди няколко години, а амонякът внася от Русия, Алжир, Египет и други страни.