„Българските земеделски производители могат да се чувстват защитени в своите бъдещи инвестиции. Те ще имат подкрепа и при реализацията на проектите си в следващия програмен период, като това залагаме още сега, преди финализирането на Националния стратегически план“, заяви земеделският министър Иван Иванов, предаде пресслужбата на ведомството.

ДФЗ отговаря: Индикативният график е готов, но чака одобрение

Казаното бе по време на представянето на нов кредитен продукт, разработен от Българската банка за развитие (ББР), който всъщност е насочен към преаботвателите, в случая тези на българска роза. В пресконференцията взеха участие министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер и изпълнителните директори на ББР Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев.

Кредитният продукт е с преференциални условия в помощ на малкия и средния бизнес (МСП). Това става чрез програмата „Подкрепа за розопреработване“, която ще предостави финансиране за оборотни средства на микро, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалeна ликвидност. 

Обемът на програмата е 20 млн. лв., като по нея ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева, със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, включително залог на розово масло.

Според представителите на банката българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт. По тяхна информация сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск – увеличение на цените на труд, електроенергия и торове, смятат още от банката.

Подкрепата на затруднените микро, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР за периода 2021-2023 г. От банката уточниха още, че така се утвърждават приоритетите й за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19.