Разработчиците, които стоят зад стартъпа Beewise, в рамките на изложението AgriFood Week в Тел Авив (Израел) представиха първия в света мед, който 90% е продукт на роботи, използващи компютърно зрение, информира сайтът Аgfundernews.com.

Пчелар: Цената на меда е престъпно ниска

Проектът представлява автоматизирани кошери, свързани с изкуствен интелект. Те могат на практика да функционират напълно без участието на човека. 

Технологията позволява да се намали присъствието на хора в процеса на производство на мед. Знаем, че в наши дни пчеларството се намира под сериозен стрес. Всяка година има случаи на висока смъртност на пчелни семейства.

Нашият целеви пазар са промишлените пчелини, казва главният изпълнителен директор на Beewise Саар Сафра. 

Очаква се технологията да замени 90% от ръчната работа в производството на мед, да увеличи добивите с 50%, значително да намали загубите в колониите и да понижи потребността от употреба на пестициди. Освен това, казват създателите й, тя влияе положително върху качеството на пчелния мед. 

Същевременно у нас се постигна напредък по отношение на възможностите за износ на пчелен мед в Китай.

Представители на Китай и България подписаха няколко протокола за внос на български земеделски стоки в азиатската страна. Един от тях е за внос на български пчелен мед. 

Според китайския посланик у нас Дун Сяодзюн българското земеделие уникални предимства и неговата страна ще набляга на вноса на повече висококачествени родни продукти на китайския пазар. 

От 7 до 18 октомври 2019 г. родните пчелари могат да кандидатстват за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ „Земеделие“. За обезпечаване на финансирането е разпределен бюджет в размер на 4,5 млн. лв., реши Управителният съвет на ДФ „Земеделие".

Какви са изискванията за получаване на помощта може да научите тук