Дигиталните технологии помагат на пчеларите да управляват по-успешно стопанствата си, но и да бъдат по-печеливши. Как обаче работи внедряването на този съвсем нов подход, в един сектор като пчеларството? По темата Агри.БГ разговаря със Сергей Петров, разработчик и основател на компания, която създава концепции за интелигентни пчеларство.

“Занимаваме се с производството на сензорни системи за пчелни кошери. Нашият най-успешен продукт се нарича BeeBot. Той се поставя във всеки един кошер, като е съобразен с размерите на кошера и измерва критични параметри за една пчелна колония. Това, което прави, е да помага на пчеларите от разстояние, да знаят дали колониите им са здрави и продуктивни, и ако не са, какво може да се направи”, обясни Петров, с когото се срещнахме на Първия АгроХакатон у нас.

Въпреки че през последните години все повече млади хора започнаха да се занимават с пчеларство, все още в сектора преобладават по-скоро пчеларите над 45 годишна възраст. Разработчикът признава, че ситуацията е сложна.

Сергей Петров: Трудно е да убедиш пчеларите, че трябва да се дигитализират.

“Всеки има своето мнение и съответно решения за въпроса. Ние сме убедени, че да имаш достъп до дигитални данни, е една неимоверна помощ в тяхната работа. За нас е предизвикателство как да убедим пчеларите, че това нещо е смислено. Затова и започнахме една платформа, в която пчеларите могат да реализират продукцията си, ако са дигитални. Най-просто работи така: вземате едно от нашите устройства, ние казваме вие сте добър или недобър пчелар. Ако сте добър пчелар можете да продавате меда си платформа при нас, където доходите ви са чести, т.е доста над средните на прекупвачите на мед. По този начин се надяваме да покажем икономическия смисъл на това да имаш достъп до дигитални данни и съответно пчеларите по-бързо да направят тази стъпка”, добави Сергей Петров.

 

Концепцията за дигитални решения работи, но пазарите са основно в САЩ и в Австралия. Разработчикът признава, че клиентите на компанията в България са малко. 

Какво кара група млади хора да започнат разработването на решения в пчеларството? Отговорът е лесен:
 
“Напипахме един огромен разрив върху системи, които са взаимно свързани. Не можем да си представим, че във време, в което можем да изпратим човек на Луната и можем да комуникираме със скоростта на светлината, все още губим един от най-важните  механизми за опрашване в природата, а именно пчелите. Във високо индустриализирани региони по света, каквито има например в САЩ, се губят до половината от всички пчели и то всяка година. Това за нас е недопустимо. И понеже имаме малко умствен багаж, концентриран в технологиите, решихме да го впрегнем в тази посока. Надяваме се да решим един много важен проблем за света”, заключи Петров с усмивка. 

 

Видно е, че дигитализацията само може да помогне на сектор "Селско стопанство" и в частност на сектор "Пчеларство", да върви напред. От нас обаче зависи дали ще използваме технологиите и възможностите, които ни се предоставят, за да бъдем по-модерни, по-ефективни и по-продуктивни, или ще оставим глобалния процес на дигитализация да ни подмине.