Представители на Китай и България подписаха няколко протокола за внос на български земеделски стоки в азиатската страна. Един от тях е за внос на български пчелен мед, каза китайският посланик у нас Дун Сяодзюн, цитиран от пловдивския ежедневник „Марица“.

Кой ще доставя българско мляко, сирене и кашкавал в Китай?

Представителят на Китай бе специален гост на Фестивала на киселото мляко в село Момчиловци в края на месец септември. Целта му бе да се запознае отблизо с българските земеделски производители и техните автентични продукти.

Дун Сяодзюн вижда в българското земеделие уникални предимства и неговата страна ще набляга на вноса на повече висококачествени родни продукти на китайския пазар.

Друга цел на посолството е да стимулира повече китайски предприятия да инвестират у нас. В момента двете страни си сътрудничат в производството на автомобилни части, соларна енергия, електроника и комуникация.

Посланикът цитира данни, според които стокообменът между Китай и България за миналата година се изчислява на 2,6 млрд. щатски долара. „Дори сумата да не звучи чак толкова голяма, то ръстът е значителен,“ допълни той.