Индустрията с хладилни камери изкупува кайсиите на 1,00-1,20 лв./кг. Толкова върви и на пазара стока, закупена от градините, коментира за Агри.БГ Димитричка Търпанова – заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз.

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

Спрямо миналата година няма особено движение на цената нагоре, особено на фона на завишените разходи за производство. По нейни изчисления разходите са скочили с 30-40% главно заради по-скъпите препарати за растителна защита и горива. Надниците на берачите също са нагоре – с около 20%. 

„Труден е пазарът. Кайсия като цяло няма много. Старите масиви с традиционните сортове за района имат по-малко реколта, на места дори почти липсва. Пролетта беше тежка. Берем основно от новите градини с нова селекция, но колегите имат голям проблем с пазара“, подчерта Търпанова.

Фактор за неравностойното положение на българските производители е не само различното подпомагане в държавите членки, но и дъмпинговият внос на продукция от трети страни, като Турция, Молдова, Сърбия, Северна Македония, Албания.

По нейни думи все още няма индикации колеги да изкореняват градини с кайсии, както се случва вече при черешите

„Истината е, че сортовата листа на България отдавна не е подновявана и се отглеждат доста стари и неефективни градини“, смята браншовият представител. 

Тя за пореден път повдигна въпроса къде се губи обещаното подпомагане за производителите на кайсии с пропаднали площи през 2020 г., които заради измръзването на плодове през април бяха ощетени както по Ковид мярката, така и по обвързаното подпомагане.

„Колегите, които играха по правилата и си направиха протоколи за пропаднали площи, не получиха нищо. Тази неустойчива политика по отношение на нашия бранш като цяло води до това, производителите изкуствено да завишават добивите и да отчетат нещо, което не са прибрали. Става така, че държавата сами ги „стимулира“ да го правят“, казва Търпанова.

От бранша апелират след като Министерството на земеделието успя да намери решение за тютюна, да подпомогне и овощарите с пропадналите площи отпреди две години, които не си взеха Ковид плащането тогава.