Благодарение на механизирането успяваме да смъкнем стойността на брането на череши до 0,11 лв./кг, коментира Ивайло Кючуков, който представлява италианска семейна компания, собственик на най-голямата овощна градина в България.

Важните срокове през юли

Сметките сочат, че ако за добив от 100 тона на ден преди са използвали минимум 1000 берачи, в момента със седем души, които обслужват машините, обират около 40-50 тона. Това смъква разхода за самата беритба до въпросните 0,11 лв./кг, казва Кючуков за Bloomberg TV.

Компанията обработва 3000 дка в землището на пловдивското село Катуница. Основно са череши (1200 дка) и сливи (1600 дка). Градините са пригодени за механизирано прибиране, което позволява короната да бъде оставена по-голяма. Независимо че броят на дърветата на декар е по-малък, се постига сравнително добър добив.

Равносметката за тази година е за среден добив от около 750 кг/дка, докато предни години той е достигал 1200-1300 кг/дка. За сравнение официални данни на Министерството на земеделието показват среден добив за страната между 450 и 550 кг/дка.

Кючуков определя като най-голям враг на черешите сланата, особено при големите овощни насаждения. В малките градини има решения с отоплителни инсталации.

„За съжаление, годината не беше много добра. Имахме осланяване в края на месец април, което беше по време на завръз и голяма част от плода беше изхвърлен. После нещата се развиваха доста добре докъм 12-13 юни, когато в продължение на няколко дни паднаха обилни дъждове, които предизвикаха напукване на черешата“, посочва той.

Според него основните сортове, предпочитани от българските производители, са Ван, Бинг, Ламберт, Реджина, Суит харт, Жълта Драганова. Новите сортове, които вероятно ще търпят развитие, са Жълта Драганова и такива, които могат да се берат механизирано.

По негова информация България в момента се движи в топ 15 по добив на череши в света и е в топ 3 по износ на преработени череши. Засетите с череши площи в България вече са около 10 000 ха, а добивите –между 50 и 55 000 тона на година.

Около 60% от това количество заминава за преработвателната индустрия, където се търсят по-дребни плодове – около 22-24 мм. За сравнение на пазара за свежи череши са предпочитани размери от 28 до 32-34 мм, а брането е задължително с дръжките. Основните им пазари за свежи череши са Германия, Англия, Австрия и Италия.