Времето беше хубаво и доста от производителите прибраха добра реколта от череши, сподели с Агри.БГ Мирослав Черников, представител за район Силистра на Съюза на Дунавските овощари, но добави: „Категорично тази година редица от колегите започват да изкореняват черешовите насаждения.” Защо?

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

По последните публикувани данни от земеделското министерство за реколтата от череши у нас са добити 33 714 тона от плода, което е с близо 40% повече на годишна база, а средният добив е нараснал с над 12%. Черников потвърди ръста в производството у нас, но се потвърди и очакването, че такъв ще има в цяла Европа. Още преди старта на кампанията производителите алармираха, че „гърци и турци ще ни заливат с продукция, което ще намали цената на нашата”.

„На местния пазар цената беше много ниска и доста от производителите не успяха да си продадат продукцията. Само в нашия район четирима земеделци са решили да коренят черешите си. Ще заложат на зърнопроизводство, което не е добре, но не се вижда друго решение”, заявява браншовият представител.

По думите му изкупната цена на черешата тази година е била 1,20 лв./кг, каквато всъщност е от 20 години. В същото време надницата на работната ръка в градините се вдигна. Увеличиха се драстично всички разходи по производството.

"Препаратите, торовете, горивата, тока – всичко скочи многократно, няма как колегите да издържат на това. Генерират се големи обороти, но нищо не остава в касата”, отчита овощарят. За съжаление, кампанията по прибиране на кайсиите се очертава да бъде идентична.

"Заводите изкупуват на миналогодишните цени, но себестойността е по-висока. Около 0,20 лв./кг се плаща брането на кайсия, а румънците и фабриките в момента купуват на 0,70 -0,90 лв./кг”, каза на финал Мирослав Черников.