Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“ (УС на ДФЗ) разпредели бюджет от 360 000 лв. по помощ de minimis, по която ще бъдат компенсирани тютюнопроизводители за част от производствените разходи за отглеждане на тютюн, съобщиха от пресофиса на фонда. 

Гласувайте: Трябва ли да се намали ДДС върху храни и селскостопанска продукция?

В края на февруари 2022 г. ДФ „Земеделие“ изплати над 2,7 млн. лв. по държавната помощ de minimis на 1 968 стопани. На подпомагане подлежаха тютюнопроизводителите, включени в Регистър на тютюнопроизводителите за 2021, които имат вписване на реализирани количества в регистъра на тютюнопроизводителите за 2020 г.

Част от тютюнопроизводителите не се възползваха от помощта, тъй като не отговориха на условията по нея. Към момента тези стопани са вписани в регистъра на тютюнопроизводителите за 2022 г. и имат вписване на реализирани количества от произведения през 2021 г. тютюн. В тази връзка, с оглед минимизиране на негативното влияние на климатичните промени, икономическата и геополитическа криза и с цел подобряване на устойчивостта на тютюнопроизводителите, се взе решение да се предостави държавно подпомагане и на тези тютюнопроизводители.

Общият размер на предоставените на едно лице или предприятие помощи по схема de minimis не може да надхвърлят левовата равностойност на 25 000 евро за период от три последователни финансови години.

Предстои да бъдат изготвени указания за кандидатстване.