На всеки 15 дни изкупната цена на млякото се качва с 5 ст./л. В момента масово малките ферми получават от 60 до 70 ст./л, а по-големите продават на 80-85 ст./л, но от тях се искат строги показатели, коментират читатели на Агри.БГ.

Остават броени метри до пускане на втория транш на Украинската помощ

Темата бе обсъдена и на Консултативния съвет по млякото, който се проведе в Министерството на земеделието на 10 август. Животновъдите коментираха, че фактурите им се плащат със закъснение, което ги поставя в тежко положение.

„Фактурите ни се плащат след 15-ия ден. Преработвателите се оправдават с големите вериги, които, от своя страна, също им се издължават със закъснение. Да, но мандрите държат продукция на склад и могат да лавират, дори да я продадат на друго място. Докато при нас, производителите, такъв вариант няма. Срокът на годност на суровината е изключително кратък и дори да се наложи да я изхвърлим, трябва да си платим за това“, обясни за Агри.БГ Пенка Христова, говедовъд и съпредседател на Института на жените фермери. 

За нея идеята млякото да се продава на литър само по показатели е необоснована. Няма гаранция, че показателите, които мандрите им показват, са реални. Въпреки че много фермери са инвестирали по 3000 лв. за машини, с които да следят качеството на суровината, техните резултати не се приемат от преработвателите. 

„Дават ти една бележка, че в млякото има оводняване, и ти мълчиш. Защото ако оспориш, от утре могат да спрат да ти вземат продукцията. Освен това какви показатели търсят в момента, когато нямаме пари да си изхраним стадото. Нашите животни вече не ядат качествени фуражи. Купуваме такива, каквито можем да си позволим. Опитваме се да оцелеем, да платим кредитите и да изпълним програмите, по които сме поели ангажимент. Затова дадохме предложение, когато сирената и кашкавалите отговарят на 100% на БДС, тогава преработвателите да търсят показатели от нас“, възмущава се Христова. 

По време на срещата в земеделското министерство отново е повдигнат въпросът за изготвяне на актуални технологични карти. Много фермери се опасяват обаче, че такива е невъзможно да се изработят по време на война, защото приходите и разходите се изменят непрекъснато. Зърното е на световната борса и неговата цена варира. В същото време мандрите също променят цената на млякото на всеки 15 дни. 

„Искаме да се направят технологични карти, които отразяват актуалната ситуация в сектора. Ако Министерството на земеделието не приеме реалните цифри, заложени в тези карти, ще поискаме тяхното оттегляне. Не виждаме никакъв смисъл в това, да правим стъкмистика спрямо субсидирането. Дори предложихме картата да бъде качена на сайта на земеделското министерство и ежедневно да бъде актуализирана и цифрите да лавират“, заяви браншовият представител.