Мащабен протест на фермерите в Гърция блокира ключови магистрали в страната през почивните дни. Производителите настояват за държавна подкрепа заради високите цени на горивата, електроенергията, торовете и фуражите, като заплашват с блокади в цялата страна.

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Над 300 трактора бяха паркирани при пътен възел "Никия" на магистралата Солун-Атина, а в редица области, включително пограничните с България - Драма, Серес и Комотини, фермерските съюзи заявиха, че са готови и за пътни блокади, ако исканията им не бъдат изпълнени. 

В момента сме изправени пред сериозни проблеми с производствените разходи, като цената на горивото надхвърля 1,5 евро, а цените на торовете се утрояват за една година. Освен това, особено в нашия район, където се отглеждат предимно зеленчуци, компенсацията за щетите трябва да бъде още по-незабавна. Обявените наскоро мерки за селскостопанския сектор не ни удовлетворяват, трябва да бъдем компенсирани на 100%, каза пред гръцки медии генералният секретар на Земеделската асоциация на Източен Солун Космас Стефанидис.

Земеделските производители настояват за намаляване на цените на тока и данъците, както и за 100% обезщетения при природни бедствия. Гръцкото правителство е похарчило досега 1,7 млрд. евро за компенсации на фермерите, домакинствата и бизнеса. Кабинетът прие и допълнителни 170 млн. евро помощи за производителите. 

Земеделският министър Спилиос Либанос обяви седем нови мерки в подкрепа на фермерите с цел намаляване на производствените разходи. Сред тях са: покриване на 80% от коригиращата клауза в сметките за електроенергия за селскостопански нужди за периода от август до декември 2021 г.; намаляване на ДДС върху фуражи от 13% на 6%, отпускане на субсидия от 7% върху оборота за януари - март 2022 г.; трайно намаляване на ДДС върху торовете от 24% на 13%, и други.