Кравешкият тор е ресурс на бъдещето, смята британски предприемач. Той успя да стартира бизнес за „добив“ на ценната криптовалута биткойн, който се захранва точно от кравешки тор, пише румънското издание Agrointel.ro, позовавайки се на Marketwatch.

Крави не устояха на тревата на футболно игрище

Тласък на начинанието на предприемача Джон Ридет дава скорошно изявление на Илон Мъск, който заяви, че е загрижен за негативните ефекти върху околната среда, които се дължат на копаенето на биткойни.

Какво точно прави Ридет? Той продава оборудване, което превръща оборския тор във възобновяема енергия, използвайки анаеробно разграждане. В хода на поредица от химични процеси органичното вещество се разлага и се генерират въглероден диоксид и метан.

Терминът "копаене" на криптовалути се обяснява с прехвърлянето на виртуални пари. Например трансакцията се предава на система, която включва компютри, които имат специфична програма. Извършената трансакция се добавя към поредица от други такива, които от своя страна образуват блок. Този блок се добавя към публичния регистър за копаене.

„Копачът“, т.е. компютърният потребител, който потвърждава първата трансакция чрез решаване на математическо изчисление, добавя блока от трансакции към блокчейна и получава като награда криптовалути, пише profitpoint.ro.

Оборудването на Джош Ридет може да добива цифрови валути, използвайки много по-малко енергия от нормалното. То се продава на цена от около 25 000 долара и има средна годишна печалба от 42 200 долара за тригодишен период, като голяма част от печалбата е регистрирана през първата половина на 2021 г., когато цифровите валути нарастват значително.

Във Великобритания фермерите, които имат възобновяеми енергийни източници (слънчеви, хидро или анаеробни), могат да продават произведената енергия на електрически компании за около 4 -7 цента на KWh. Същата енергия, използвана за захранване на „мина“ за криптовалути, може да генерира 10 пъти повече.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как фермите за криптовалута влязоха в ПРСР?

Най-богатият китаец се впечатли от смарт отглеждането на домати

Фермер, не се сърди: Настолни игри на тема земеделие