Все повече се убеждаваме, че животинският тор е повече от това, което дълго време го смятаме. В Калифорния, например, тор от говеда се използва за захранване на 17 000 електрически превозни средства, пише специализираното земеделско издание Agrarheute.

Нов тор от овча вълна в битка с традиционния

Според изчисления на Федералното министерство на земеделието, до 1000 киловатчаса електроенергия може да бъдат генерирани годишно от изпражненията на една крава. Това показва потенциала на едрия рогат добитък като генератор на електричество.

С 1000 киловатчаса може да пуснете пералня на пълен цикъл 1000 пъти. Те стигат и за захранването на кола.

Точно такъв експеримент в момента се провежда до Фресно, Калифорния. Течен тор от почти 7000 крави от млечната ферма Bar-20 задвижва повече от 17 000 електрически коли.

Суровината се подава по тръбопровод и се доставя до т.нар. първи щадящ климата ферментатор от ново поколение. Анаеробна система улавя метана и го преобразува във възобновяема електроенергия с помощта на горивни клетки.

Получената енергия се прехвърля в електрическата мрежа и се използва за задвижване на електрически превозни средства.

С тази технология кравефермата спестява хиляди тонове вредни за климата емисии всяка година и също така използва енергията, получена от говеждия тор, за собствената си система за смесване на фураж.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Нови четири практики за феновете на въглеродното земеделие

Как се добиват биткойни с кравешки тор?

Мъж “натори” Областната дирекция “Земеделие” в Перник