През месец април се очаква да стартира един дългоочакван прием по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). С наближаването на отварянето на подмярка 6.4 „Инвестиционна подкрепа за неземеделски дейности“, започна представянето на всевъзможни идеи за финансиране. Една такава идея зациркулира и накара доста хора да наострят уши заради нестандартността си. 
 
Става въпрос за възможността да се субсидират инвестиции за добиване (копаене) на криптовалути в селските райони – Bitcoin, Ethereum и Litecoin.
 
 
Нестандартната идея завари всички в сектора неподготвени и доведе до изумено повдигане на вежди. 
Вярно е, че копаенето е чисто земеделска дейност,  а и изразът „ферма за криптовалута“ е попадение в десетката. 
 
Има ли обаче такова нещо изобщо? 
По време на работните групи, на които е обсъждано подпомагането по подмярка 6.4 подобно нещо не е обсъждано. Коментираха от консултантска фирма за Фермер.БГ. 
 
„Вярваме, че това са своеволия на колеги. Но е несериозно и дано да си остане така. Селските райони имат нужда от съвсем друго нещо“, добавиха експертите.
 
Иначе финансирането на проекти е разписано в Регламент 1407 от 2013 г.
В него се казва, че не се подпомагат финансови услуги, към които спадат и криптовалутите, които могат да се третират като вид платежна услуга. 
 
Това е извън подпомагането по мярка 6.4 и по никакъв начин не допринася за целите и приоритетите на Програмата за развитие на селските райони, считат експерти. 
Освен това насоките за прилагането на подмярката все още не са излезли. 
 
Откъде тръгва идеята?
Необичайното за земеделието хрумване осенило онлайн платформа за идеи, които могат да получат финансиране по различни Европейски програми. 
 
От компанията съобщават на сайта си, че клиентите им „имат възможност да се сдобият с цялата необходима техника за „копаене“ и то на половин цена“ по мярка 6.4. 
 
„Информацията се базира единствено и само на приоритетите, заложени в работните групи. Затова, че ще се дава приоритет на сектор IT. На тази база ние сме разработили и продължаваме да разработваме различни концепции, които са в сферата на информационните технологии. Една гореща тема за деня е създаването на такъв тип ферми. Разбирате, че никъде в наредбата не е определено като дефиниция „биткойни“, също както не е определена и къща за гости, но имаме определен сектор Туризъм, което може да означава от къща за гости до направа на нещо, свързано с туризъм, което да генерира приходи“, обясниха от фирмата за Фермер.БГ.
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!