Редица земеделски организации в сектор „Плодове и зеленчуци” от цялата страна се събират в Пловдив, за да обсъдят актуалните проблеми на бранша и излязат с обща позиция към управляващите, научи Агри.БГ.

Отношенията им с Министерството на земеделието (МЗм) стават все по-обтегнати.

Овощарите вече изразиха своя протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе. Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) също обяви протестна готовност, съобщи председателят й Тодор Джиков.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Недоволството от ниските ставки по обвързана подкрепа при картофопроизводителите е подсилено и от факта, че в новия програмен период трапезните картофи няма да бъдат подпомагани изобщо по този начин.

„С писмо до министъра на земеделието от 04.03.2022 *г. поискахме спешна среща за прекратяване на целенасочения геноцид срещу картофопроизводителите и останалите производители на плодове и зеленчуци в България, продължаващ вече над 10 години”, сподели Джиков пред Агри. БГ и назова причините за високото напрежение в сектора:

„Допускане на изключването на трапезните картофи в регламента по обвързано подпомагане, липсата на адекватно целево подпомагане за компенсиране на загубите на производителите, причинени от COVID пандемията вече трета година, допускането на регулярно източване на бюджета по обвързано с производството подпомагане за зеленчуци, неглежиране на контрола и регулациите при търговията с плодове и зеленчуци на едро и дребно, отказът от защита и въвеждане на обратно начисляване на ДДС, са само една малка част от проблемите, които системно унищожават сектора”. 

Тодор Джиков: Върхът на тази неадекватна политика бе Проекта на стратегическия план на България 2023-2027, където сектор ,,Плодове и зеленчуци"  бе оставен с най-ниско ниво на подпомагане от всички сектори, спрямо определените потребности.

След последната среща в агроминистерството недоволството ескалира, заради неясното финансиране и по предстоящата COVID мярка. Присъстващите на нея браншови представители масово изразиха неудовлетворение и възмущение. По думите им се е стигнало до ситуация, в която те са били призовани сами да си определят процентното съотношение (между „Животновъдство” и „Растениевъдство”) на кризисното подпомагане.

Тодор Джиков направи своята равносметка, като каза, че „целенасочено се върви към унищожаване на това производство, за сметка на интервенции, при които не се произвежда храна и сектори в които има разработени порочни практики за източване на огромен финансов ресурс”.

Липсата на адекватно поведение и експертиза от страна на отговорните служители на МЗм дава възможност на ретроградни сили да прокарват лесно порочните практики за източване на финансовия ресурс, предвиден за истинските земеделци, и поставя производителите на плодове и зеленчуци в изключително унизителни условия”, заключи председателят на НАК.

Той обърна внимание и на това, че освен олио и брашно продоволствената сигурност и пълноценната диета на българина има нужда и от зеленчуци и плодове,чието производство е в колапс. НАК ще бъде част от събранието на организациите в Пловдив. Агри.БГ продължава да следи темата.