Настояваме за спешна среща с министър Иван Иванов. Готови сме да излезем на масови протести! Това коментира Димитричка Търпанова, заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС) пред Агри.БГ минути след като приключи срещата с двамата ресорни зам.-министри Стефан Бурджев и Иван Христанов.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Днес, 11 март, от 12:00 часа браншови представители и екипът на земеделския министър Иван Иванов обсъдиха предложението за нотификация на Ковид мярката. По-рано днес производителите настояха за ставка в размер на 150 лв,/дка по мярката, след като станаха ясни далеч по-ниските ставки спрямо миналата кампания по обвързана подкрепа. Техните искания обаче не бяха удовлетворени.

Не сме доволни от срещата. Изпокарахме се. Бюджетът по Ковид мярката ще бъде разпределен 60 (за животновъдите) на 40 (за останалите сектори), при положение, че при нас влизат рози и лозя. По-рано изплатиха и де минимис на животновъдите. Просто е несправедливо”, коментира Търпанова.

Въпреки надеждата на бранша за диалог и добра комуникация с екипа на земеделското ведомство, нищо от това не беше постигнато. Фермерите са готови да излязат на протест.

Искаме спешна среща с министър Иван Иванов. При тази ниска ставка за обвързана подкрепа и неудовлетворението на нашите искания за 150 лв/дка по Ковид мярката, просто не ни остава друг избор освен да бъдем в протестна готовност!”, заключи Търпанова.