Реколтата от пшеница в Германия през 2023 г. ще падне с 2,9% на годишна база до 21,87 милиона тона поради сухото и горещо време, заявиха от асоциацията на земеделските кооперации в страната. 

Георги Радев: Това ще ни е най-скъпата година

Асоциацията прогнозира, че реколтата от зимна рапица в Германия през 2023 г. ще намалее с 3,1% до 4,14 милиона тона. Това е спад от майската прогноза, когато реколтата от пшеница се оценяваше да достигне 22,31 милиона тона, а тази от зимна рапица - 4,28 милиона тона. 

Времето в Германия стана горещо и сухо след дъждовната пролет до средата на май, каза експертът по зърнените култури Гуидо Сейдлер. „Времето напълно се промени през последните четири седмици. В средата на май някои полета бяха твърде влажни, за да влезе земеделска техника, а сега растенията страдат от огромен стрес и липса на влага в цяла Германия.“ 

„В районите с добри, тежки почви загубите в реколта ще са незначителни, въпреки че са необходими повече дъждове“, се казва в съобщение на асоциацията. „Но в региони с леки песъчливи почви, които не задържат водата, загубите вече не могат да бъдат предотвратени. Най-тежко остава положението в Източна Германия“. 

Германия е вторият по големина производител на пшеница в Европейския съюз след Франция и от много години е най-големият производител на рапица в ЕС - основна суровина в Европа за производство на олио и биодизел. 

Реколтата от зимен ечемик в Германия, използвана предимно за фураж, ще намалее с 1,4% на годишна база до 9,09 милиона тона, категорични са от асоциацията. Реколтата от пролетен ечемик, често използвана за производство на бира и малц, ще падне с 11,6% до 1,74 милиона тона. 

Реколтата от царевица също ще бъде по-малка, като там понижението се очаква да бъде с около 2,5% до 3,73 милиона тона, според изчисленията.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!