Цените на пшеницата паднаха в началото на седмицата до ново 3-месечно дъно на фючърсния пазар. Царевицата също поевтиня значително. 

Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024? (видео инструкции)


В същото време има значителни проблеми със сеитбата на зимни зърнени култури в цяла Европа, съобщават от agrarheute.de. Пшеницата се търгуваше по 224 евро/т на европейския фючърсен пазар в понеделник. Това е загуба от почти три евро спрямо петък. 

„В момента европейският пазар на зърно продължава да страда от рязкото покачване на обменния курс евро/долар и масивната ценова доминация на черноморските зърна“, казват анализаторите на Aritel. 
В петък цените на зърното първоначално успяха да се консолидират след рязък спад през предходните дни. 

Фермерите в Германия и Франция имат огромни проблеми със сеитбата на зимни зърнени култури, а в някои случаи и с реколтата от царевица. Причина за това е постоянният дъжд и и подгизналата земя. Според последния доклад на Céréobs от FranceAgriMer, сеитбата отбелязва много малък напредък във Франция миналата седмица. 

В другата крайност бяха досега българските земеделци, тъй като заради продължителната суша не успяваха да излязат да сеят в пресъхналата земя. 

Като се имат предвид метеорологичните условия в цяла Европа през последните седмици, не е изненадващо, че есенната сеитба и прибирането на реколтата от царевица са спрени или прекъснати.